Friss Patkányok

Nincs megjeleníthető elem

Friss konzerv

Nincs megjeleníthető elem

Friss csapolt sör

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó hozzászólók

  • Moncsycica: Szia,RaaaaaK! Mi van mar Veletek? Tok nagy csened honol,mar kenytelen voltam visszaolvasgatni,a regi postokat:))).meg jo,hogy ne... (2011.08.26. 18:36) Mr. Green
  • Steev84: Szerintem nem csak a dohányzás okozhat rákot, nagymamám budapesten él ő nem dohányzik és egy kivizsgáláson azt kérdezte tőle az ... (2010.02.04. 12:26) A dohányzás előnyei
  • ani20: Ez nagyon jó!:) (2010.01.21. 16:07) Borra kéne - Rainbow in Hungary
  • after80: Itt is van: videa.hu/videok/vicces/balazs-show-szilveszter-kemeny-bolond-ciki-eges-zWnIq63qtkDFe7DS (2009.12.11. 08:17) Mutasd meg, fiam!
  • Thaddeus Griffin: Hurrá :) (2009.09.16. 01:08) Restart?
  • Utolsó 20

Királyrák blogger módra

Minden nap háborúba indulunk. Fegyverünk az irónia, a szarkazmus és az álnaivan provokatív hozzáállás.

Gratulálni, anyázni, témát ajánlani, vagy sok pénzzel megvesztegetni és elhallgattatni a kiralyrak kukac gmail pont com-on lehet.

Címkék

2007 (9) 2008 (2) abszurdisztán (39) alapítvány (4) bajnokok ligája (2) béke (3) berlusconi (2) bkv (3) blogajánló (2) blogok (8) blogstart (9) bomba (3) botrány (2) budapest (4) bulvár (4) cigány (2) country (2) csajok (3) debrecen (2) demagóg (2) dilettancia (2) egészségügy (5) egymásért (2) együtt (2) élőlánc (2) felvonulás (2) férfi (2) feri tíví (2) fidesz (15) foci (14) fogyasztói társadalom (6) fradi (3) francia (2) gergényi (2) goldenblog (4) gondolatébresztő (31) gyurcsány (20) halál (2) horváth ágnes (2) hülyemagyar (15) il ferro (2) irodalom (2) iskola (2) iwiw (3) jobbik (2) kapcsolatépítés (3) kép (9) képregény (2) királyrák (4) kisebbség (2) kisteleki (2) kóka (3) közlekedés (2) kritika (2) kultúra (2) lányok (2) maffia (2) magyar (4) marketing (13) máv (4) mdf (2) média (15) melegek (2) menete (2) mlsz (2) mszp (16) naiv ügyfél (10) napirajz (2) nbh (2) népszavazás (2) operettország (8) orbán (15) orosz (3) ortt (4) összeesküvés elmélet (2) party (2) patkányok (5) pina (6) poén (2) politika (28) pride (2) programajánló (2) punk (4) pussy (5) rap (4) rasszizmus (2) rebisz (2) reklám (7) rendőrség (4) r álhírek (3) sport (23) suli (2) szdsz (8) szex (9) szilvásy (2) szőke nő (2) szolgálati (3) szürreális (4) társadalom (4) taxi (2) tenisz (2) tomcat (5) tótaw (2) újrahasznosítás (2) usa (4) üzenet (3) üzlet (2) választás (2) várhidi (7) vélemény (28) vetkőzés (5) vicces (22) videó (19) video (4) virág (2) vodafone (2) volán (2) web (2) webkettő (2) weboldal (2) youtube (15) zene (5) zsidó (2) Címkefelhő

Fociválság - made in Hungary

2007.08.07. 10:29 Oroszlán Fóka

A mai magyar labdarúgás válságban van. Ez a válság viszont nem manapság kezdődött, hanem 1986. június 2.-án egy mexikói városban, Irapuatoban egy világbajnoki mérkőzésen. Ezen a meccsen 6:0-ra kapott ki Szovjetuniótól az a magyar válogatott, amely ugyanezen év márciusában 3:0 arányban magabiztosan verte meg Brazíliát. Ez volt a mindmáig utolsó világverseny, melyen részt vesz a magyar csapat. Az azóta eltelt 20 évben a magyar válogatottnak volt 18(!) kapitánya (a Manchester Unitedet eközben éppen 20 éve irányítja Sir Alex Ferguson). A legutóbbi „áldozat” Bozsik Péter volt, akit a máltai vereség után távolítottak el a kispadról. Az új szövetségi kapitány Várhidi Péter lett. Az ő megbízatása először csak egy mérkőzésre szólt (2006. november 15.-i Kanada elleni összecsapásra), ezt azonban 2006 végén meghosszabbították 2 évvel.

A mai magyar labdarúgás válságban van. Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy vajon a vezetőség jó irányba halad-e? Nézzük meg mit tud felmutatni a jelenlegi vezetés, és mit tud az előző. Kronológiai sorrendben haladva először a Dr. Bozóky Imre fémjelezte vezetőséget kell górcső alá venni. 2004 októberében újraindították a Bozsik programot, mely az utánpótlással foglalkozik. Ennek a programnak a lényege, hogy a gyerekek minél korábban ismerjék meg a sportágat és jó minőségű pályákon, magasan kvalifikált edzőktől tanulják meg a játék alapjait, lehetőleg minél közelebb a lakhelyükhöz. Ehhez a programhoz csatlakozott a 2 legnagyobb magyar vállalat (OTP és MOL) is, amelyek évente 550 millió Ft-tal támogatták ily módon a magyar utánpótlást. Emellett idehozták Lothar Mathäus-t, akinek az irányítása alatt nem jobb, de népszerűbb és gazdagabb lett a válogatott. Átlagban több néző ment ki a meccsekre, ami köszönhető annak is, hogy hazai pályán barátságos találkozó keretében fogadhattuk Brazíliát, Argentínát, valamint egy jótékonysági mérkőzés erejéig hazánkba látogatott a Real Madrid is. Külföldön is sikerült neves ellenféllel játszani, hiszen meghívást kaptunk a világ- és európai bajnok francia válogatottól egy barátságos mérkőzésre. Ezeket a találkozókat nem volt egyszerű egyeztetni, de az akkori MLSZ-nek sikerült. Támogatók egész sora kezdte pénzelni a csapatot, akik Lothar-ral együtt távoztak. Ezzel szemben a mostani vezetés igazából nem tud felmutatni jelentős előrelépést. Sőt a folyamatos pályabezárások és az a bohózat, amit a Ferencvárossal műveltek, egyre rosszabb fényt vet rájuk. Ugyanis az rendben van, hogy kizárnak egy csapatot, de akkor minden olyan csapatot ki kell zárni, amelyik hasonló problémákkal küzd, és nem kell 2 hét alatt 7 különböző döntést hozni…

A mai magyar labdarúgás válságban van. De hol veszik el a tehetség? Az ugyanis elvitathatatlan, hogy nekünk is megvannak a tehetségeink, hiszen majd minden korosztályos válogatottunk szerepel a kontinensviadalokon. A fiatalok előtt két út áll: vagy kimennek külföldre, vagy maradnak itthon. Sokan, akik kimennek külföldre sajnos mindjárt nagyot akarnak ugrani és nem nagyon férnek be a csapataikba, aminek eredményeképp szép lassan feledésbe merülnek, nemcsak kint, hanem itthon is. Általános probléma az, hogy a magyar játékos külföldön egy idény után sajnos megsérül, nem bírja az izomzata azt a fajta terhelést, melyet kint kap az edzéseken. Azoknak, akik úgy döntenek, hogy inkább itthon maradnak, jó esélyük van arra, hogy beleszürkülnek a mezőnybe és egy első osztályú középcsapatban rúgják a bőrt 35-40 éves korukig.

A mai magyar labdarúgás válságban van. De mi lehet a kiút? Különösen a máltai vereség után záporoztak az ötletek a magyar labdarúgás reformjára. Először is felvetődött az, hogy még több pénzt kell „belepumpálni” a fociba. Ezzel alapjáratban semmi probléma nem lenne, ha nem tudnánk azt, hogy így is túl sokan élnek jól ebből a sportágból. Sajnos semmi sem garantálná azt számunkra, hogy minden egyes pénzegység, amit a labdarúgásra szánunk, célba is talál.

Egy másik elképzelés szerint, mely Dr. Sárközy Tamás nevéhez fűződik, minél előbb amatőr státuszba kellene helyezni a magyar labdarúgást. A vezetőség is csak társadalmi munkában dolgozzon és a labdarúgók se kapjanak ilyen irreálisan magas fizetést. Ezt az ötletét a professzor úr már sikerre vitte egy másik sportágban, a jégkorongban. Ott is egy nagy felháborodást keltő vereség után (Ausztrália ellen kaptunk ki), kellett reformokhoz nyúlni és neki sikerült 10 év alatt 1988-1998 között felvirágoztatni a sportágat, melynek az elnöke is volt ez idő alatt.

Van egy olyan megoldási terv is, hogy még több futballakadémiát kellene építeni az országban. Szerencsére egyre több ilyen található nálunk, köztük is a leghíresebb az agárdi Sándor Károly Futballakadémia. Ez egy bentlakásos iskola ahova a gyerekek, komoly felvételi eljárás után kerülhetnek be. Itt tanulnak napi 2 edzés mellett. A szakmai gárda kifogástalan a feltételek adottak (többféle talajú pálya, felszerelés, kondi terem, kikapcsolódási lehetőségek). Ebben az elképzelésben van fantázia, és jó lenne, ha minél több ilyen születne Magyarországon, hiszen mindent az alapoknál kell elkezdeni.

A mai magyar labdarúgás válságban van. Hogy meddig, azt senki sem tudja. Talán jelent valamit, hogy nívós európai csapatokban kezdenek focizni labdarúgóink (Koman, Filkor, Huszti) és a Kispestre érkező Hemingway úr olyan szemléletet kezd meghonosítani a labdarúgásunkban, amelynek példája követendő. Addig az egyszerű (mezei) focirajongó csak bizakodhat abban, hogy egyszer újra jó lesz a focink és egyszer talán a válogatottunk is elindulhat a zenit felé…

51 komment

Címkék: sport foci válság kisteleki operettország várhidi fradi matthaus

A bejegyzés trackback címe:

https://kiralyrak.blog.hu/api/trackback/id/tr83134222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frigo 2007.08.07. 13:36:59

És mi az a szemlélet, amit Hemingway úr meghonosít?

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.08.07. 14:56:49

ő az az ipse, aki elérte azt, hogy levegyék a kispesti pályára körül a kerítést. bekameráztatta a pályát és kitiltja azokat a szurkolókat akik balhéznak (hogy ez mennyire nem csak beszéd, azt bizonyítja az is, hogy már 2 embert ki is tiltott a Bozsik stadionból, mert egy edzésen beszóltak az edzőnek és a játékosoknak). ha valaki tönkre teszi a pálya tartozékait (összetöri a székeket vagy valami ilyesmi), akkor annak ki kell fizetnie az okozott kárt. ezt szintén a bekamerázott stadion biztosítja. ez angliában bevált a huliganizmust sikerült visszaszorítaniuk. a huligánok csak idegenben (másik országban), mernek vandálkodni, igaz ott is csak egyszer, mert az útlevelüket elveszik az első balhé után. szóval a lényeg, hogy ez az úriember kezdi meghonosítani azt a szemléletet, amely visszavonzhatja a családokat a pályára. és az is igaz, hogy a pénzéért elvár valamit, de ez teljességgel természetes.

Frigo 2007.08.07. 15:27:27

Ez jó hozzáállás, ilyenekre van szükség kis hazánkban. De sok csapat nem teheti meg, hogy ilyen volumenű fejlesztéseket vigyen véghez, hiszen nincsen rá anyagi hátterük. Sok csapat újítgatja a stadionját, de másoknak fenntartani is nehéz. Vagy, ha a Debrecent nézzük, akkor már sok éve egy olyan stadionban játszanak, ami nem felel meg az UEFA előírásainak, így vendégeskedve kell(ene) megvédeni a magyar mundér becsületét. Ide fel lehetne szereltetni kamerákat, meg ilyenek, de a kérdés az, hogy minek, ha úgyis új stadiont fognak építeni. Legalábbis ezt ígérik. A szeretett polgármester úr a 2. bajnoki cím utám fennhangon azt ígérte, hogy lesz új stadion. Az, hogy milyen az EB pályázattól függ. EB pályázaton túl vagyunk, a 3. bajnoki címen is, de a stadion sehol. Választási fogás, persze, minek ígérgetett volna amúgy? Kár, hogy az embereknek rövid az emlékezete és nem veszik számba ezeket a múltbeli kijelentéseket, akár a sajátjaikat is. Na de hosszú voltam most!

elzee 2007.08.07. 15:33:26

Hemingway úr csapatának jönnek is az eredmények... nézzétek meg a bajnokságot.

Imiface 2007.08.07. 16:25:58

Vehette volna a fáradságot a szerző, hogy utánanéz, hogy kell helyesen írni a volt szövetségi kapitány nevét.

Helyesen: Lothar Matthäus. Ez alap, nem?

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.08.07. 16:36:40

köszönjük az észrevételed, amely a kioktató stílus ellenére is hasznos volt. Természetesen Lothar.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.08.07. 16:46:18

Igen, tényleg szimpatikus dolognak tűnik, amit Hemingway csinál.
Erről jut eszembe, nemrég olvastam Kiss Lászlótól a Nem vagyok teljesen őrült!-et. Nem olvasta még vki? Fóka mondjuk neked tudnám ajánlani, ha még nem volt meg.

Frigo 2007.08.07. 16:49:32

Azért ez a Honvéd nem az az acélos csapat, csak még idén nem volt nehéz ellenfele. Kivéve a szuperkupa döntőjét, amit el is bukott. De az szép, hogy legalább hozza az eredményeket a könnyebb ellenfelekkel szemben. Ehhez már csak néhány erősebb csapat ellen kell mutatni valamit és máris ott vannak az első kettő-háromban. De ez nem feltétlenül csak Hemingway (jól írtam a nevét? :) ) úr érdeme.

zed_on_bass 2007.08.07. 16:59:45

Azt nem nagyon értem, ha szerinted 86 óta van a válság, akkor miért a 2000 körüli MLSZ-vezetésen kezded a jó irányt és az okokat keresni. Volt pár MLSZ-elnök(ség) azóta, bennem különösen a Lackó-éra hagyott nyomokat, de mindegyik pisztergált mindenfélét, az NB I és NB II létszámától, nevétől, lebonyolítási rendszerétől (rájátszás!) kezdve a pontok elosztásán keresztül (volt olyan szezon, amikor döntetlen után tizenegyesekkel döntötték el, kié legyen a 2, kié az 1 pont!), szotyidobálás, bundagyanúk, győri nemzeti tizenegy, töménytelen titokzatos "menedzser" és homályos játékosügylet, lehetne sorolni a végtelenségig...

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.08.07. 18:13:36

kedves zed_on_bass teljesen igazad van. nyilván lehetne távolabbról indulni, de azért nem tettem, mert a mostani visszhangok csak eddig mennek vissza. egyébként valóban érthetelen, hogy ekkora létszama van az NB1-nek elég lenne 12 csapat és nem hígulna fel annyira a mezőny, mint így (bár azért azt halkan megjegyzem, hogy szerintem 12 csapatra való FOCISTÁNK sincsen)

surfin: köszi a tippet hallottam róla és meg is van, de a Gyógyít6atlan óta képtelen vagyok ennyira mélyen foci témájú könyvet a kezembe venni. gondolom megérted :)

Frigo: ha erősebb csapatot akarsz látni, akkor augusztus 16 Kispest stadion, jön a Hamburg, bár félek tőle túl erős lesz de ki tudja?! :)

Imiface: teljes mértékben igazad hibám javítva. elnézést kérek mindenkitől ezért a szarvashibáért, és annak külön örülök, hogy kritikád csak a névre terjedt ki (ez talán annyit jelent, hogy az írás többi részét akceptálod)

darkopancsev 2007.08.07. 18:24:24

Zed on bassnak tökéletesen igaza van + már hányingerem van a lotharozástól, sehol nem volt az ő csapata sem tétmeccseken, mellesleg kikaptunk walestől, szlovákiától, kínától, stb. és kb. mindenki volt válogatott, akit a menedzsere el akart adni, ez aztán k...ára erkölcsös dolog.
Gratulálok, ha valaki ezt sírja vissza, meg persze lehet baszogatni a mostani vezetést, mintha az előző 28 mlsz garnitúra is nem cseszett volna el mindent.
Ja, és persze Fradi nélkül nincs nb1..persze, hogy nincs.

sh4d0w 2007.08.07. 18:34:30

Szerintem meg felesleges kapálózni, a magyar futball elfoglalta az azt megillető helyét a világfutballban. Ma már nincsenek klasszisaink, nem is lesznek, futballakadémia ide, vagy oda. Tudomásul kell venni a helyzetet.

A valódi megoldás egyébként valóban a full amatőr futball lehetne, de ez csak elméleti megoldás; a jelenlegi helyzetben lehet a zavarosban halászni, az amatőrök között meg nem.

. 2007.08.07. 18:52:50

A konditerem szót egybe kell írni.

meroving · http://blog.meroving.com 2007.08.07. 18:57:11

Amatőr futball.

Aivel a magyar fociról kialakult kép az, hogy lopni-csalni-hazudni jó és jövedelmező - mondhat bárki bármit, mondhattok ellenpéldát sajnos ez így van (persze nem csak a fociban itthon, de abban nagyon :). Ezért ezeket az elemeket 1 módon lehet kiírtani a fociból. Ha min. 5-6 évre önkéntesen amatőr jellege lesz. Az addigi állami segítségekből lehet építeni közpályákat, beton helyett (a térdem köszöni az elmúlt 15 év betonon fociját) esetleg műfüveset minden városkában, iskolában is stb...

Ez milyen szép és milyen jó lenne és majd 5-10 év múlva amikor valaki tényleg azért focizik, mert SZERET, mert neki ez FONTOS, ez az ÉLETE, akkor majd lehet válogatást csinálni, és újraépíteni az egész rendszert.

Mi a probléma akkor? Az, hogy akik ezt megtehetnék, azoknak ez nem éri meg, hiszen nyilván egy részük most is lopja az adófizetők pénzét :)
Másrészt ismeritek a "kenyeret és cirkuszt" című mondást. Az aktuális kormány is nagyot szívna, aki ezt meg merné lépni - merthogy ehhez a kormány is kell... és ugye azért sok hazai drukker van, akik szavaznak.
Harmadrészt ahogy 52 éves Manci bácsinak lehet azt mondani, hogy ugyan menjen ECDL tanfolymra mer itt a cégnél fél év és pápá, úgy sajnos a teljes magyar "futballista" kollektívának aki ebből él és monnyuk máshoz "senem ért" (cca: 15k pípöl) nem mondhatod, hogy öccse, köszönjük ennyi volt. Pedig azt kéne.

Én ugyanúgy fociznék heti 3szor és még sok tízezren itthon.

ui.: ha véletlenül ez összejön akkor már csak annyi kérésem lenne, hogy az ismert magyar "szakkommentátorok" ne okoskodjanak a BL meccsek szünetében, inkább a reklámot tolják. Ha annyira okosak és nagy a múltjuk ugyan miért nincsenek most 30-40-50-60 évesen kint edzőként? Na vajon...

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.08.07. 19:14:19

tisztelt darkopancsev egy dologra kérlek, ha kommentelsz akkor legalább olvasd el a cikket és ne csak egy nevet belőle. ez a rész benne van ha figyelsz

"Lothar Mathäus-t, akinek az irányítása alatt nem jobb, de népszerűbb és gazdagabb lett a válogatott."

és ezt nem most tettem bele elhiheted :). és ha van kedved illetve más a véleményed, akkor ezekkel az állításokkal vitatkozz ne pedig olyan dolgot írj amit én nem írtam le. köszönöm előre is

darkopancsev 2007.08.07. 19:44:59

Egy teljes fejezetednek az a mondavalója, hogy a bozóky éra mennyivel pozitivabb volt szemben ma ugyebár pfuj mlsz. Ha nem ezt akartad kifejezni, akkor át kellene fogalmaznod, persze csak szvsz.
Ha viszont nem így értetted, akkor vehetem úgy, hogy te Bozókyt és sleppjét is úgyanúgy a magyar foci - a sok közül - egyik sírásójának tartod, ugye ?
Viszont egy dolgot el kell ismerni: a marketing és a semmi becsomagolása tényleg nagy tudomány, hiszen nemcsak Te gondolsz vissza ezek szerint szívesen arra nagy darab nullára, amit derék lotharunk létrehozott. Ja, és a legfontosabb: a legkevésbé erről talán lothar tehet, senki nem ért el semmit, miért pont ő tudott volna..mexikó óta komora, verebes, bálint, mezey, csank, mészöly, bicskei, bozsik, valamelyik csak ért a focihoz és mégse...a lényeg, hogy csak falra mászok ettől az ócska rtl klubos reklám dumától.

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.08.07. 19:55:04

na ez az amivel egyetértek. Bozókyban én láttam fantáziát, de ez lehet az én hibám volt. és ezt a mostani vezetést nem tartok másnak, csak bábnak. sok a menedzser sok az okostojás, mert nem azt mondom, hogy nincsenek itt is ott is olyan sleppek akiknek jól kell élniük, de ez ne legyen annyi, hogy már a szakmai munka rovására megy.

egyébként az rtl-es mindenségtől én is hányok...

_benito · www.nst.blog.hu 2007.08.07. 20:37:22

a bozóky - matthaeus társaság mögött inkább álltak olyan menedzserek, akik semmi mással nem foglalkoztak, csak azzal, hogy minél több játékost beválogassanak, akiket aztán mint válogatott focistát tudtak eladni.

az, hogy beesett olyan is, aki valóban érdemesnek bizonyult rá (gera, huszti) nem menti fel őket az alól, hogy nekünk, szurkolóknak el kellett viselnünk olyan embereket is válogatott mezben, akiknek semmi keresnivalójuk nem volt ott.

aztán persze valahogy ezek is külföldön bukkantak fel (vincze g, torghelle, vanczák, kriston - te jó ég!!!), ne legyünk annyira naívak, hogy azt gondoljuk, lotharunk nem látta maga is, hogy ezek a játékosok alkalmatlanok - pedig nem sokat értett a játékhoz egyébként.

RAMBO 2007.08.07. 21:05:44

Sokan nem az irapuatoi vereségtől számítják a magyar foci hanyatlását, hanem a "jönnek a csehszlovákok" vereségtől, ami valamikor a hatvanas évek végén volt.

Egyébként Mezei dr. azóta annyira megtanulta a formaidőzítés rejtelmeit, hogy az egyetlen magyar szaktekintélynek tartja ÖNMAGÁT. Persze hiába volt - immár a tudás birtokosaként - NBI-es csapatok vezető edzője, szakmai igazgatója, soha semmilyen eredményt nem értek el a csapatai.

Lothar alat szerintem jobb volt a magyar foci, mert az az ember tudta fanatizálni a játékosokat. Nem azt mondom, hogy egy úriember, de fanatizálni, azt nagyon tud.

darkopancsev 2007.08.07. 21:38:25

Kovács P. , Böjte, Lőw, Szélesi, Polonkai, Tóth A., Vermes, Koller, Majoros, Bori (nem vicc, ki az ?), csak néhány név lothar mágus csapataiból. Válogatott mez így még nem volt eljelentéktelenitve, mint akkor.
És végül:
A 8. csoport végeredménye
1. Horvátország24
2. Svédország 24
3. Bulgária 15
4. Magyarország 14
5. Izland 4
6. Málta 3

Minden más, egyéb csak humbug, maszlag, olcsó reklám

arvisura · http://turoczi.blog.hu 2007.08.07. 21:51:28

Ha igaz, hogy 90-ben rendszerváltás volt, akkor a labdarugásban is piaci alapon kellene menni mindennek. Ezt úgy értem: a labdarugás nálunk ürügy és pénzmosoda, ahol ingyenélők busásan írhatják le adóikat, a falábuak milliókat keresnek, a lelátók meg pangnak.
Annyit kellene a felnőtt labdarugásra fordítani, amit a nézők hajlandók fizetni. Ma a saját családtagjuk nem kíváncsi a "főállású" munkájára.
Alapjaiban baj van. Én látom, hogy megyei szinteken -némi önkormányzattól lefejt milliókból- hány here éli világát klubelnökként, edzőként, ifiedzőként.
Az abszolút amatőrizmus mellett teszem le a voksot, legalábbis amíg a világ labdarugásától (játék, eredményesség) fényévekre vagyunk.
Addig pedig javasolnám T. Ügyészségnek, az ÁSZ-naj, APEH-nek, takarítsák ki a klubok uzsorásaitól a terepet!

Kilgore Trout 2007.08.07. 22:08:01

Nem Barátom! Egy csomó mindent jól látsz, de a hanyatlás nem 86 június 2-án kezdődött. Sokkal korábban. Akkor, amikor a magyar csapatok még fél gőzzel verték szinte bármely európai nagy csapatot, legyen szó Real Madridról vagy Manchester Unitedről. Akkor, amikor a fáramászós Mészöly Marseille után kijelentette "A mi időnk lejárt". Akkor, amikor a szép emlékű Magyar Ifjúság c. lapban cikk jelent meg "Lötyögés a semmibe" címmel, ami a nagy Újpest egyik eddzéséről szólt, amikor olyan legények kergették arrafelé a labdát, mint Bene Ferenc vagy Dunai Antal, vagy Zámbó Sándor. Amikor az Újpest a kupában a spanyol Bilbao-t kapta, és kiesett, pedig toronymagas esélyes(!) volt. Szóval valamikor akkor kezdődött a magyar foci hanyatlása. Nem vagyok még annyiraa öreg, de én még emlékszem, amikor magyar bajnoki(!!! mérkőzésen (igaz "kettős rangadón) 70 ezer eber ment ki a Stadionba. Akár egymás után két hétvégén is, mert volt, hogy úgy jött ki a sorsolás. Amikor 76-os VB selejtezőn megvertük a Blohinnal felálló oroszokat, ismeretlenek ugrottak egymás nyakába. Valahol akkor kezdődött a hanyatlás. 85 ben a Videotonnak volt egy nagyon jó menetelése az UEFA kupában (többek közt a Manchester Unitedet verte ki) és a döntőben a Real Madriddal játszott és az itthoni vereség után Madridban 1:0 ra győzött szegény Májer góljával. 86 ban úgy mentünk ki a VB-re, hogy az európai ranglistát (UEFA rangsor) a magyar csapat vezette.(!) Ez a két menetelés (számítsuk ide a válogatott selejtező meccseit is) nagyjából fellángolás volt, tehetséges emberek, jó eddzői segédlettel kiugró sikert értek el. De akkor volt a Honvéd bunda botránya is pl. Ne felejtsük el, hogy a Videotonnál Kovács Ferenc dolgozott eddzőként, aki nem volt akárki a szakmában. A válogatottnál meg Mezey dr... Hát róla inkább nem mondanék véleményt. 76-ban pl. úgy mentünk ki a VB-re Argentinába, hogy akár meg is nyerhetjük Nyilasival és Törőcsikkel. Erre az első meccsünkön mindjárt a házigazdákkal kerültünk össze ( csoport: Argentina, Magyarország, Olaszország, Franciaország. Ma mit szólnának egy ilyen csoporthoz az első körben, mondjuk Magyarország helyett Hollandiával hm?) Vezettünk 1:0-ra, majd a meccs során kiállította a bíró Nyilasit és Törőcsiket. 2:1 lett a vége. Majd két másik sima vereség ezután az Olaszoktól és a Franciáktól, és csomagolhattunk. Nem akarom a bíróra kenni, de arcátlanság volt, amit művelt. Ezen a VB-n volt az is, hogy az Argentinoknak 6:0-ra kellett nyerniül Peru ellen, és mit ad Isten, annyira is nyertek...Szóval a magyar foci hanyatlása én szerintem valahol a 70-es évek közepe táján kezdődött el, és azóta mélyrepülünk, és az Újpest tavalyi Vaduz elleni kiesésekor azt gondoltam, innen nincs tovább. De volt. Jött Málta...Vége a magyar focinak, béke poraira... Üdv.

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.08.07. 22:08:25

_benito: azt mondod, hogy akkor miféle focisták voltak válogatottak és hogy lothar azokat nyomta akiket el akartak adni külföldre. ez így van ez az amit következetesen minden egyes mlsz megtart magának és mindenegyes szövkap utasítva van rá. ne legyenek illúzióink ugyanez megy most is Huszti nem kell de Dzsudzsák igen, mert el kellene adni.

darkopancsev: most én jövök.

Vass Á., Feczesin, Tóth B., Bori (MTK-s és most is kerettag), Dzsudzsák, Vaskó, Vanczák, Csizmadia, Balogh B.

És végül:
C csoport állása
1. Görögország 18
2. Norvégia 13
3. Törökország 13
4. Bosznia-Hercegovina 13
5. Magyarország 6
6. Málta 4
7 Moldova 2

És sajna ez még nem végeredmény... kérdem én változott valami?

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.08.07. 22:14:25

Kilgore Trout. köszönöm szépen ezt a kommentet. ez egy vélemény melyet világosan leírtál. és van igazad (a 2ős rangadók hiányoznak de nagyon Vasas-Honvéd, FTC-UTE milyenek is voltak Istenem). azt azért kategórikusan nem jelenteném ki, hogy vége van a magyar focinak, szerintem akkor lesz vége, amikor azok az emberek akik ma megélnek belőle, azt fogják mondani: "Bassza meg keresni kell egy másik bulit!" remélem eljutunk idáig és az nem fogja a focink végét jelenteni csak a megtisztítását. de én már csak ilyen szentimentális barom vagyok

Kilgore Trout 2007.08.07. 22:26:45

Az a vicc, hogy a faterom még a Puskásékról áradozott, én aztán még láttam (gyerekként) focizni az Albertet, Varga Zolit (Istenem, mekkora játékos volt!) de aztán tiniként és fiatalként a Nyilasi, Ebedli, Magyar Pisti, Rab Tibi féle Ferencvároson és a Törőcsik féle Újpesten szocializálódtam, és már őket sírtam inkább vissza 86-ban is. (Nyilasi már "nagy öreg"-ként valamiért megsértődött a Mezeyre, és a buszról szállt le, így legalább kimaradt az irrapuatoi szégyenből. Valahol a mai napig őrzök egy korsót, amit a "Beugró" nevű műintézményből csórtam el (jó, mondjuk úgy, hogy volt még benne sör, amikor kihoztam, aztán meg már nem akartam visszamenni vele) az úgy néz ki, hogy egy v alakot formáló két ujj jelenti a Hungary-ban az y betűt (talán érthető) mindez piros fehér zöldben, alatta Mexico felirat. Tényleg készültünk rá, hogy akár döntőt játszunk, hiszen tényleg európai listavezetőként mentünk ki. A büdös francba, hogy ma már csak ezeken tudunk nosztalgiázni, és ha szép focit akarok látni, akkor megnézem a spanyol bajnokikat, ahellyett, hogy kimennék az Üllői útra!

_benito · www.nst.blog.hu 2007.08.08. 08:11:56

természetesen ez minden körülmények között célja a válogatott menedzsmentjének, de pl van egy hatalmas különbség: a vass ádám, dzsudzsák-félék érdemesek rá, mert valóban tehetségesek. de a kriston-félékről ez hol mondható el??? még egy nb1-es csapatból sem sikerült soha kitűnniük.

a huszti-sztori érdekes, ha nem baj, leírom, mit gondolok. szabolcs suttyó, mert mi az, hogy nem jön, ha nem kezdhet?! ez így van, nincs vita.
de mi az, hogy nem kezd a legjobb formában lévő, valóban jegyzett csapatban tényleg folyamatosan játszó ember egy selejtezőn??? hát kit akart játszani a helyén várhidi? szóval itt két hülye van és nem mindegy, melyik kezdte

én nem hiszem, hogy annyira gyengék vagyunk, mint az eredményeink mutatják, igenis ki lehetne többet hozni ebből az állományból, ezért vártam sokat várhiditől, de egyre inkább be kell látnom, ő is csalódást okoz...

_benito · www.nst.blog.hu 2007.08.08. 08:15:34

mielőtt az utolsó bekezdésemen felhördülne valaki, nem továbbjutást vízionálok a csapat elé, csak tudatos játékot, vagy egyáltalán bármiféle játékot várnék tőlük, mert arra még málta is képes volt, hogy egyértelműen kiderüljön, mit akarnak csinálni.

remélem, mindenki látta hétfő este a duna tv-n a magyar fociról szóló, nagyon tanulságos kis filmet...

sh4d0w808 2007.08.08. 10:01:50

Itt a legújabb: kistuloki már beledumál abba is, milyen legyen a válogatott összeállítása; de akkor minek fizetni Várhidit? Ha kistuloki annyira vágja a szakmát, minek a szövkap? Legyen ő az egyszemélyes magyar futball és akkor nem kell osztoznia senkivel, úgy állítja össze a válogatottat ahogyan akarja...

Mindig a fejétől bűzlik a hal...

meroving · http://blog.meroving.com 2007.08.08. 10:07:59

Azt szeretem a legjobban, amikor a TV-ben, a kocsmában 1 sör mellett a magyar busong, ejj amikor még 72-ben odavertünk a nemtom kinek 5-0-ra, bezzeg az aranycsapat!!!

Emberek. Jó reggelt kívánok eltelt 20-30-40 év (kinél mennyi a hiány). Immár SENKIT a világon nem érdekel, hogy mi VOLT. Csak az érdekes mi VAN és mi LESZ. Ki foglalkozik Kórea 3ik VB helyezésével, pedig elég nc volt...? senki, de érdekes módon mi még mindig ott tartunk, hogy 69, 75, 86...

Nálunk baj van a labdarúgásban és nem úgy néz ki, hogy bármi más is lesz. Erről lehet / kell beszélni nem a múltról, ami adott, nem megváltoztatható.

Nem akarok senkit megsérteni, nagyon jók voltak a régiek, egy időben a világ legjobbjai, csak kinyílik a bicska a zsebemben, amikor a szakkommentátorok a TV-ben ezzel jöttek.

Jah igen... mégvmi. Aki jó focista volt 30 éve az még nem biztos, hogy jó edző, jó menedzser, jó szakértő...

meroving · http://blog.meroving.com 2007.08.08. 10:13:13

benito_:

Néztem a Burghausen - FCB meccset. Nagy FCB fan vagyok. A tizik előtt 3 perccel mondtam, a kihagyott helyzete után, hogy a magyar srác kihagyja.

Miért oly biztos ez? Végülis nem biztos, de a statisztika azt mutatja, hogy a magyar sportolók (nem csak foci) amikor a tét növekszik lelkileg nem bírják a nyomást és alul teljesítenek. Ilyen a magyar ember. Ill elnézést. Nem ilyen. Senki nem CSAK ilyennek születik. Ezt látja itthon, ezt nevelik bele. Meg persze a hajlam is ilyen. Szvsz.

Tisztelet a kivételeknek akik stabilan teljesítenek / verik minden évben a világ elitjét vmilyen sportban (ilyen is van azért)

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.08.08. 11:17:20

_benito: nyilván igazad van, hogy a Vass, Dzsudzsák féle garnitúra tehetségesebb, de szegény ember vízzel főz. akkoriban torghelle sanyi és társai voltak azok akiket el lehetett adni, ha egy picit jó a menedzsmentjük. ez megtörtént, de azóta látjuk jól mi történik sándorunk képtelen gólt rúgni. még edzésen sem talál a kapuba, már a sokadik egyesületnél van, mert sehol nem kell igazán, de a menedzser elviszi róla azt az összevágott anyagot, amin megmajmolja Oli Kahnt 2szer és kész. azzal pedig vitatkozni is kár, hogy ezt a válogatottat össze lehetne jobban is állítani.

sh4d0w808: na pont erről beszéltem, amikor Kistelekit szapultam. észre kellene venni, hogy ő írányít mindent (illetve menedzsmentje) és Várhidi csak bábú. milyen indok az, hogy koman hagy gondolkodjon. leírom én mi történik. Koman csak úgy lehet ukrán válogatott, ha lemond magyar állampolgárságáról. ezzel viszont EU-n kívüli labdarúgó lenne és nagy hátrányba kerülne a klubcsapatában. mivel minden játékos a klubból kapja a pénzét, ezért nyilván Koman sem fogja kockára tenni a biztos helyét és nem fog azért küzdeni, hogy bekerüljön a legjobb 3 (vagy 5 ezt nem tudom pontosan) EU-n kívüli focista közé. ezt tudja ő is tudja Kisteleki is. azt is el tudom képzelni, hogy ezt még telefonon a pofájába is dobták. ezután nem hívják meg mert azt nyilatkozta, hogy ha most kellene választani, akkor ő bizony Ukrajnát választaná. nagyon nem szép dolog ez tőle, de ahogy ezt lereagálta Kisteleki úr na az utal arra, hogy milyen alak ő. én többek között ezért nem bírom őt elviselni a magyar fociban.

meroving: ne feledd sírva vigad a magyar! :)

_benito · www.nst.blog.hu 2007.08.08. 11:53:33

koman félig magyar, félig ukrán. ennek ellenére nálunk akart játszani, de amikor bemutatkozott a sampban (gólpasszal...), akkor várhidi azt nyilatkozta, hogy ettől még nem lesz jobb játékos és egyelőre nem számít rá. na, ettől már én is elgondolkodtam volna a helyében, meg hát ugye az ukrán foci azért mégsem olyan rossz...

meroving, tudom, hogy ez a szabályt erősítő kivétel (nem is vitázom, sajnos igazad van), de ettől még olyan jó nézni:

youtube.com/watch?v=daelfAhCyvI

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.08.08. 15:36:23

_benito ha érdekel erről a véleményem, akkor olvasd el a Lehetőségeink fogságában című cikket, amit ezen a blogon találhatsz meg. ha a Fóka sportrovatára kattintasz jobb oldalt, akkor a 2. oldalon van alul.

ja ezt a linket köszönöm. nem is tudtam, hogy fent van ez a rész :) annyira jó lenne, ha ez lenne az általános :) mégegyszer köszi

sh4d0w808 2007.08.09. 09:11:38

Nah, mostanra is jutott egy: a Loki rúgott gól nélkül esett ki a BL-selejtezőből egy gyenge ellenfél ellen. Az Elfsborgban egy ász sincs, még kiemelkedő labdarúgó sincs, ellenben nagyon fegyelmezetten játszották a fizikai futballt. A magyar labdakergetők között még ezt sem lehet megvalósítani, ellenben megmutattuk, hogy nem bírjuk elviselni a vereséget.

Szvsz az összes pályát fel kellene szántani és behinteni sóval, hogy véletlenül se legyen alkalmas futballpályának; a kölkök majd játszanak műfüvön.

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.08.09. 09:14:10

sh4d....:-től
-sok beszédnek, sok az alja, ezért :"Mindig a fejétől bűzlik a hal... "
Mélységesen egyetértek. És micsoda ábrázat a Kistulok- miért nem tartja el a fajtája, vagy kapjon annyit, amennyit megérdemel (években!)

Király Rák · http://kiralyrak.blog.hu 2007.08.09. 10:05:04

,,És micsoda ábrázat a Kistulok"

Egy kis műhelytitok: én szoktam képet keresni Fóka írásaihoz.. Kistelekiről az interneten található összes kép alátámasztja a róla kialakult fociból, sportból élő tajparaszt magyar vállakozó imidzset.

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.08.09. 10:23:31

a Debrecen korai búcsúja csak mélyítette a gödröt. lehet jövőre az 1.(!) selejtezőkörben be kell csatlakoznia a magyar bajnoknak a BL-ben ott ahol az izlandi, azeri, feröeri, luxemburgi... ezt is megéltük (nem hittem volna még 10 éve sem)

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.08.09. 12:38:16

"ott ahol az izlandi, azeri, feröeri, luxemburgi..."
Huhh, szerencsére a máltai nincs itt :D

adalbert1 2007.08.10. 00:52:33

Nem túlzottan értek a focihoz, és bevalom őszintén nem is igazán szeretem... Engem csak annyi érdekelne, hogy ha ennyire eredménytelen, akkor minek beletolni ennyi lóvét? Meg minek ez a hatalmas cirkusz körülötte? Több sport van, amiben tényleg tudunk valamit világszinten is felmutatni, mégis a focit erőltetnék nagyon sokan, mintha 5-10 éven belül változtatni lehetne valamit.

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.08.10. 08:43:38

adalbert1: azért van ilyen cirkusz körülötte, mert a világ legnépszerűbb sportága, a legjobban eladható. nem az a baj, hogy sok pénz megy a fociba, az a baj, hogy ez jórészt állami vagyon és sokan nyúlnak belőle. ne legyenek illúzióink angliában is lopnak a fociból, csak az embereket nem érdekli, ha jó a foci. téged sem érdekelne ki mennyit lop a fociból, ha benne lennénk az első 10-ben a világranglistán. a többi sportba, amiben jók vagyunk valóban több állami pénz kellene, mert szonzorok ritkán támogatnak mondjuk egy kajak-kenut sajna. de ez szerintem jópár 10 évig még így fog maradni. ne legyen igazam...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.08.14. 15:33:52

Kedves Fóka: Lothar Matthaeus (nincs kétpontos a-m), alatt nem a válogatott lett gazdagabb, hanem a simlis Pellady Péter és maga a kapitány.

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.08.14. 21:57:31

Ki az a Pellady Péter és nincs szökésben?

güell (törölt) 2007.08.16. 11:40:13

majd ma a kispest.
ja es mit szoltok az "uj klubmodell"-lel kiserletezo szpari szarnyalasahoz? :))

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.08.17. 17:04:08

1. Pellady nincs szökésben ma is jó zsíros állása van.

2. Gratulálok a Kispestnek öröm volt nézni a játékukat, de tényleg!

3. Gratula a Szparinak is. Remélem kitart a lendületük a Fehérvár ellen is, mert egy komolyabb summát tettem rájuk!

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.08.22. 23:42:50

Uraim! Csoda történt ma este. Egy csikócsapat labdarugást mutatott a pályán. Ha nem is kell elszállni a 3:1 miatt, meg a barátságos meccs apropóján, de valami pici remény...
le a sipkával, még ha bolhás is!

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.08.23. 11:37:54

na ugye! a hurráoptimizmusom meghozta a gyümölcsét. végre nyertünk, mégha nem is tették oda magukat az olaszok. de ez senkit nem érdekel. ez posztot érdemelne, de sajna nem leszek eztán gépközelben pár napig. majd utánna egy kicsit lehiggadva objektívebben tudok írni bármit is. a mostani csak tele lenne szuperlativuszokkal. de tudom, hogy nem szabad elszállni ettől a meccstől. mindenesetre HAJRÁ MAGYAROK!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.08.23. 21:40:07

Éljen a Fóka, ki tud még hinni;
Én inkább megyek virágot vinni
Várja csokromat magyar foci sírja
Tétmeccsen Máltát elverni nem bírja...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.08.24. 21:25:53

A MOL és az OTP nem állami cégek. 2004-ben sem voltak azok, bár akkor a MOL-ban az államnak még számottevő tulajdonrésze volt.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.08.27. 21:38:29

valóigaz Turul, nekem kellett volna észrevenni. Elaludt a szerkesztő, evvan.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.08.27. 21:46:17

Hááá nemtom, hogy mennyit ér az, hogy tét nélküli meccsen vettünk egy olasz csapatot cirkusznak, és hogy lesz-e ebből valaha rendes eredmény is, vagy sem.

a nagy levin 2007.08.29. 16:17:15

Reg volt ilyen jo eselyunk a tovabbjutasra a sorloas utan kozvetlenul. Ugy ertem: a mi csoportunk a leggyengebb. Kulonben eleg 3 gyozelem az elottunk allo - es verheto - ellenfelek ellen es kozottuk par dontetlen/vereseg a gorogoktol es hoppa ott lehetunk a 2. hely kozeleben. Ez egyelore csak abrand, pedig nem elerhetetlen (es nem az olasz meccs miatt mondom)! Esetleg 2 gyoztes meccs utan felszivhatjak magukat. De azt elarulhatom, hogy a bosnyakok elleni nagyon nehez merkozes lesz. A torokok verheto csapat - a romanok ellen legutobb nagyon szenvedtek. A norvegok szinten verheto csapat, joval gyengebb a korabbi norveg csapatoknal - es hat az elozo meccsen rohejes golokkal nyertek. A gorogoket legyozni fegyverteny lenne, de ok sem olyan nehez ellenfel, mint Hollandia vagy Nemetorszag lenne. De ehhez jl osszerakott csapat kell, sok szerencse is es egy feltuzelt, de fegyelmezett csapat, realis ontudattal es onbecsulessel.

Szerintem egyebkent a valogatott es a klubok ket kulonbozo dolog. A valogatottat meg tenyleg 80%-ban a kulfoldi bajnoksagokban jatszokra kellene epiteni.

Persze nem ertek a focihoz.


süti beállítások módosítása