Friss Patkányok

Nincs megjeleníthető elem

Friss konzerv

Nincs megjeleníthető elem

Friss csapolt sör

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó hozzászólók

  • Moncsycica: Szia,RaaaaaK! Mi van mar Veletek? Tok nagy csened honol,mar kenytelen voltam visszaolvasgatni,a regi postokat:))).meg jo,hogy ne... (2011.08.26. 18:36) Mr. Green
  • Steev84: Szerintem nem csak a dohányzás okozhat rákot, nagymamám budapesten él ő nem dohányzik és egy kivizsgáláson azt kérdezte tőle az ... (2010.02.04. 12:26) A dohányzás előnyei
  • ani20: Ez nagyon jó!:) (2010.01.21. 16:07) Borra kéne - Rainbow in Hungary
  • after80: Itt is van: videa.hu/videok/vicces/balazs-show-szilveszter-kemeny-bolond-ciki-eges-zWnIq63qtkDFe7DS (2009.12.11. 08:17) Mutasd meg, fiam!
  • Thaddeus Griffin: Hurrá :) (2009.09.16. 01:08) Restart?
  • Utolsó 20

Királyrák blogger módra

Minden nap háborúba indulunk. Fegyverünk az irónia, a szarkazmus és az álnaivan provokatív hozzáállás.

Gratulálni, anyázni, témát ajánlani, vagy sok pénzzel megvesztegetni és elhallgattatni a kiralyrak kukac gmail pont com-on lehet.

Címkék

2007 (9) 2008 (2) abszurdisztán (39) alapítvány (4) bajnokok ligája (2) béke (3) berlusconi (2) bkv (3) blogajánló (2) blogok (8) blogstart (9) bomba (3) botrány (2) budapest (4) bulvár (4) cigány (2) country (2) csajok (3) debrecen (2) demagóg (2) dilettancia (2) egészségügy (5) egymásért (2) együtt (2) élőlánc (2) felvonulás (2) férfi (2) feri tíví (2) fidesz (15) foci (14) fogyasztói társadalom (6) fradi (3) francia (2) gergényi (2) goldenblog (4) gondolatébresztő (31) gyurcsány (20) halál (2) horváth ágnes (2) hülyemagyar (15) il ferro (2) irodalom (2) iskola (2) iwiw (3) jobbik (2) kapcsolatépítés (3) kép (9) képregény (2) királyrák (4) kisebbség (2) kisteleki (2) kóka (3) közlekedés (2) kritika (2) kultúra (2) lányok (2) maffia (2) magyar (4) marketing (13) máv (4) mdf (2) média (15) melegek (2) menete (2) mlsz (2) mszp (16) naiv ügyfél (10) napirajz (2) nbh (2) népszavazás (2) operettország (8) orbán (15) orosz (3) ortt (4) összeesküvés elmélet (2) party (2) patkányok (5) pina (6) poén (2) politika (28) pride (2) programajánló (2) punk (4) pussy (5) rap (4) rasszizmus (2) rebisz (2) reklám (7) rendőrség (4) r álhírek (3) sport (23) suli (2) szdsz (8) szex (9) szilvásy (2) szőke nő (2) szolgálati (3) szürreális (4) társadalom (4) taxi (2) tenisz (2) tomcat (5) tótaw (2) újrahasznosítás (2) usa (4) üzenet (3) üzlet (2) választás (2) várhidi (7) vélemény (28) vetkőzés (5) vicces (22) videó (19) video (4) virág (2) vodafone (2) volán (2) web (2) webkettő (2) weboldal (2) youtube (15) zene (5) zsidó (2) Címkefelhő

Tiltsuk be a mobilok szolgáltatóhoz kötését!

2007.06.19. 13:42 Király Rák

Mostanában gondolkozom azon, hogy lecseréljem az ezeréves Motorolámat valami újabb, „csili-vili mobiltelcsire”. Ennek kapcsán megdöbbenve tapasztalom, hogy azalatt az idő alatt, amit én vele töltöttem, milyen nagy mértékben változott meg a mobilpiac. A mobilszolgáltatók röviden és tömören szólva elszemtelenedtek, és ez végül is érthető, mert semmi nincs, ami akadályozná őket ebben. Itthon négyféleképpen vehetsz mobiltelefont, de az biztos, hogy minden esetben kompromisszumokat kell kötnöd. Belgiumban bezzeg!

Lehetséges, hogy bemész a kiválasztott szolgáltató márkaképviseletébe, ahol eléd raknak pár mobilt, hogy ezek vannak. Meg egy katalógust, hogy ezeket meg lehet rendelni, pár hét és itt lesznek. Az egyik baj az, hogy nincs igazi választék. A másik, hogy leszedik a telcsire telepített gyári menüt, helyette rárakják az adott szolgáltató gagyi szar szoftverét, amitől belassul a telefon, szinkronizálási gondok támadnak egyéb eszközökkel, és bizonyos funkciók (pl. képek, zenék, videók áttöltése számítógépről) nem lesz elérhető. Hogy rendeld meg, Fogyasztó, a háttérképet a live!-ról, vagy a zones-ról jó pénzért, nehogymá’ te döntsd el, mit akarsz látni valahányszor megnézed az időt a telefonon. A szolgáltatónál vásárlás egyéb, jelentős problémája az, hogy kétlépcsős a garancia-ügyintézés, tehát két cég – a mobilszolgáltató és a gyártó szervize – keresi a kifogást, hogy elhitesse veled, miért működik jól a láthatóan rosszul működő telefonod. Ráadásul annak ellenére, hogy ilyen kompromisszumokat kell kötnöd, a teló ára alig marad el a más, megbízható forrásból vásároltétól és jóval drágább, mint a sarki, arab mobil- és ékszerüzletben. Sőt, mostanában még reklámot is raknak a borítójára, hogy amikor használod, akkor is reklámozd a céget, ahová fizeted a percdíjat.

Telefont vehetsz még márkaboltban, vagy nagy elektronikai üzletben is. Ekkor nem kell szenvedned a szolgáltató korlátozó menürendszerével, nem kell szégyenkezned a reklám miatt, viszont erősen limitált a modellválaszték és a mobilért jóval értékén felül kell fizetned. Cserébe tisztázottabbak a garanciával kapcsolatos felelősségi körök, és talán valami supportot is kapsz, de ez még messze nincs egyensúlyban azzal a pluszpénzzel, amit elkérnek tőled. 

Aztán vásárolhatsz használtan is telefont, ami olyan, mintha 19-re lapot kérsz. Olcsón kapsz telefont, de nincs garancia, és ki tudja, milyen szoftveres és hardveres hibák jönnek elő használat közben. Nem lehet tudni, ki és mire használta a mobilt előtted, és esetleg mikor kopog a rendőrség, amely a birtokodban lévő telefont keresi. Persze a bizonytalansági tényező nagyban csökkenthető, ha ismerőstől és nem eldugott internetes oldalak fórumaiból vásárolsz, de alaposan utána kell nézni mindennek.

Egyelőre a legjobb módszernek a sarki arabnál vásárolt, új telefon tűnik. Ami olcsóbb, használhatóbb (gyári menü miatt), mint a szolgáltatónál vásárolt, és gyakran vállalnak rá garanciát is egy minimális pluszpénzért. Ezen kívül olyan ritka modellekhez is hozzájuthatsz, amelyeket egyébként nem forgalmaznak itthon. Viszont ott van a baj, hogy nem tudod, honnan származik a mobil, és a garancia érvényesítéséhez is elkellhet néhány „felnőttebb gyerek” ismerős. 

A megoldás az lenne, ha betiltanák a szolgáltatóknak, hogy magukhoz kössék a telefont. Most ez úgy működik, hogy ha ők belepiszkálnak a telóba szoftveresen, amitől lassabb és butább lesz a készüléked, az rendben van. Ha te visszaállítod a gyári állapotot, elveszik a garancia, ráadásul megsérted a velük kötött szerződést. Okos. Így a szolgáltató pénzt kap egyszer a gyártótól, amiért forgalmazza a készüléket, másodszor tőled, amikor megveszed, harmadszor megint tőled, amikor fizetsz a használatáért. Negyedszer, ha szeretnéd kihasználni a készülék tudását.

Belgiumban – ami azért nem az agyonszabályozott piacáról híres ország – például tilos a szolgáltató és a telefon összekötése, mert ez megnehezíti a szabad szolgáltatóváltást, vagyis közvetve akadályozza a szabad piaci versenyt. Ausztriában ugyan ez nem tilos, de már pár euróért olyan telefont vágnak hozzád, amely itthon belekerül egy-két, éves BKV bérlet árába. Itthon drága a telefon és szolgáltatók egyelőre jogosan akadályozzák a szolgáltatóváltást, ha meg akarod tartani a telefonodat.

16 komment

Címkék: mobil vásárlás naiv ügyfél fogyasztói társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://kiralyrak.blog.hu/api/trackback/id/tr72101520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HHeni 2007.06.20. 09:49:31

Jah, ha egyszerre mindent akarunk... A férjemnek is meg nekem is lestrapált telefonunk van. Gyári háttérképpel, csengőhanggal, az egyikben még kamera sincs. Tissszta ciki :-)) De "mink" nem is vagyunk olyan fontosak, hogy éjjel-nappal keressenek, és még ráadásul "falun" is lakunk, tökmindegy, milyen trendik vagyunk. Az enyém kártyás. A 3600 Ft. sokszor elég 3-5 hónapra. A férjemé előfizetéses. Eddig 1x sem fizettünk többet az előfizetésnél. Még karácsony-szilveszter táján sem. Szóval, tényleg bunkók ezek a profitorientált cégek, hogy profitra hajtanak...

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2007.06.20. 09:52:06

a pannon nem rak fel saját menüt, és ez mindenképp mellettük szól.

HHeni 2007.06.20. 10:00:43

Ja, és vezetékes telefonunk is van. Szintén alapdíjas használattal. Eddig még nem volt olyan "jó ajánlatot tevő" telefonos hölgyike/uracska, aki a telefonálási díjainkat hallva ne mondta volna, hogy nem tud jobbat ajánlani és elnézést a zavarásért. Szóval, egy csomó dolgot nem kötelező megvenni. Belgium meg Ausztria meg egy másik bolygó.

Ettől függetlenül minden fogyasztóbarát kezdeményezést támogatok. Leginkább úgy, hogy próbálok csak olyan dolgot venni, amire tényleg szükségem van. Ha ezzel más is így lenne, nem lehetne hülyíteni annyit az embereket...Pl. nincs sem videonk, sem dvd-lejátszónk, sem házimozink. Van helyette 1 számítógépünk. Ja, és tv-csatornát is csak 5-öt fogunk, ebből 2 horvát. De mit is írok, szinte tv-t sem nézünk...

Ezzel sokan nincsenek így. Nem tudom megérteni azokat az ismerőseimet, akiknek telefonvásárlást követően az az egy heti programjuk, hogy megnézzék, "mit tud a gép". Egyszerűen szánalmasak.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.06.20. 10:12:04

cikoria: Ez kedves tőlük, nem is tudtam. Isten tartsa meg jó szokásukat. Engem sajnos a szerződésem egy menüshöz köt, (és meg is vagyok vele elégedve percdíjilag)

Saigon 2007.06.20. 10:31:51

hát nézegetem az osztrék T-Mobilt, ott 0 euro szerződéssel, 49 euro extrák nélkül, és 279 euro csak a készülék, így nem tudom miről beszélsz, hogy sógoréknál ez van.

Továbbá a pénz nem a telefonban van, hanem a beszédben (remélem nem újdonság), így tehetik meg, hogy ha valaki 2 évig náluk fog beszélni annak megelőlegezik a telefont (ingyen adják), mert ugyis lebeszéli. A kártyás (prepayes) telefonok ezért drágábbak, mert nem lehet velük kalkulálni, hogy mennyi fogalmat generálnak.

Egyébbként ennyi erővel ingyensört is kérhetnénk...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.06.20. 11:39:05

Rák barátom, nekem vagy 3-4 éves tiszta primitív Nokiám van, és nem is akarom lecserélni, mert a telefon az telefon és nem multifunkcicompuhififotófon. Beszélni, SMS-t küldeni ez is jó, másra meg nem is kell. Mondjuk, lehet hogy igazad van a szoftverdologban, de én azt nem tudom eldönteni, mert ez működik zavar nélkül, bonyolultabb dolgot meg nem is tud (vagy ha tudna, hát én nem tudom).

walnut · http://www.downliner.hu/H-07032 2007.06.20. 14:18:27

Üdv mindenkinek!
Nekem is van egy motorolám gagyi live menüvel. Felhívtam a motorola márkaszervízt, hogy vissza tennék e az eredeti menüt bele. Azt mondták szívessen visszateszik, de akkor elvesztem a garanciát. Hiába ők a márkaszervíz, ha én ezzel a menüvel vettem akkor csak ezzel garanciális. Szép! Nem?

Kozika · http://www.k-1.hu 2007.06.20. 15:53:34

Nekem egy nokia 3650-esem van, az egyike az első "okostelefonoknak". Van benne kamera (soha nem használom, nagyon gagyi), van benne saját operációs rendszer (na ezt arra használom, hogy felraktam rá egy e-book readert, és minden könyvet ott olvasok).
Egyéb csillivilli funkcióit meg annyira nem is használom, hogy a számológépet is percekig keresgélem rajta :)

Egyetlen oka, hogy ilyen telefonom van, az a könyvek olvasása.
Ez az oka annak is, hogy ha új telefont veszek, akkor is ilyen nokia okosságot fogok venni.

Ez már 4 éve van nálam, remélem még sokáig bírja.

Citrom ;) 2007.06.20. 17:00:42

Ja!
Így van!
Állandóan ilyenekkel operálnak kedves illetékes elvtársak, hogy izé a verseny az kell, mert a szabad verseny az igen, az nagyon jó.

Csesszék meg! Olyan mindegy manapság, hogy villany-, gáz- vagy kábeltévé szolgáltató a monopolista egyre megy, egyoldalúan módosítja a szerződést, nem megállapodik, hanem diktál.
...ehhez képest a versenyzők? Itt, pl. a mobil cégek?
Van számunkra valami eltérés?
Nincs! ...és miért? Talán azért mert múlti cimboránk megelégelve a „szemtelen” bírságot, ugyanakkor változtatni nem akart, ezért egyszerűen törvényt módosíttatott. Miért is? Mert megtehette. Ez van!
…és különben is, az a kurva kartell kapcsolat nehezen bizonyítható és nincs is rá mindig hatósági hajlandóság.

Parasztvakítás aaaz van. Hazudni a percdíjakról, akár a bankok a kamatokról, nem csal a reklámmal (vagy nem mindig), csak elfelejti közölni az esedékes kamatot még mi minden terheli (betét), vagy összességében hogyan is áll a THM (kölcsön), vagy éppen megtéveszt, kapásból, sőt idővel halmazatilag alle Vodafone.

Ja kérem, a beetetés időszaka mindenütt elmúlt.

Egyet tudok javasolni, meg kell kísérelni alkudni, mintha csak ötletadó lenne a termék konstrukció, amit a sok szemétből éppen ajánl az eladó. Ha az eladó elzárkózik, küldjön olyat aki nem, hiszen ez is piac és a mi esetünkben nem tehet különbséget senki a szegmensek (vásárlók) között. …pedig mindegyik műveli. Mi pedig nem vagyunk birkák ugye?

Csak ez már az amit a többség elkerül. Harc. Akkor már inkább fizet…

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.06.20. 17:31:18

,,hát nézegetem az osztrék T-Mobilt, ott 0 euro szerződéssel, 49 euro extrák nélkül, és 279 euro csak a készülék, így nem tudom miről beszélsz, hogy sógoréknál ez van."

Úgy néz ki, nem egyértelműen fogalmaztam, biztos a meleg az oka. :)

Szóval pont ez a lényeg, hogy ott kapsz mobilt a szerződésed mellé, cserébe azért, hogy lemondasz bizonyos dolgokról. Itthon meg le is mondatnak, meg a telefon is annyi, mint a sarki arabnál.

Citrom ;) 2007.06.20. 18:19:42

...plusz hozzáteszem kedves Saigonnak hogy nézegessen pindurkát észak-nyugatabbra. Az angoloknál 20 Font körüli áron vehetsz magadnak kártya független készüléket. Igaz, nem készítesz vele videót, vaku sincs a fényképezőjébe, sőt optikai zum sincs de kiválóan lehet vele telefonálni, wap-olni, színes képernyős, polifonikus csengő hangú, eléggé "penge" és pici.
Kártyád meg ugyebár adott.
Természetesen ez illusztráció, nem felhívás vásárlókörútra.

Ja? Csak ott verseny van. Valódi.
Példálózol a sógorokkal. Te a Strabag nem osztrák véletlenül?
Minden azért ott sincs teljesen rendben. Nem?

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.06.20. 23:15:21

Persze, a sógoroknál sok minden nincsen rendben, sőt egyre kevesebb dolog van rendben. Amit én róluk írtam, az csak egy töredék mondat volt, (igazából simán kihagyható az írásból anélkül, hogy az értelmét vesztené. )

A lényeg a belga szabályozás piac- (és ezáltal fogyasztó-)barát hozzáállásán van.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.06.20. 23:31:01

Molnárgörény: Az a baj, hogy előbb-utóbb muszáj cserélni. Az én kis drágámnak adok még max. fél évet, aztán teljesen be fog krepálni, és akkor bármennyire is hidegen hagy az mp3 lejátszós mobil, mégis mindegyikben lesz. Meg - ami nagyobb baj - lassítós menü is.

Ez olyan, mint az új kocsik züllése, amelyről rendszeresen cikkez a Totalcar.

Irodai Patkany · http://officespace.blog.hu 2007.06.21. 00:10:08

Megoldás: vodánál az előfizud mellé veszel egy nokia 6070-est 90 forintért (majd megyünk úgyis tod), én feltolom neked a gyári szoftot, ha akarod függetlenítjük is. Ez a live! tényleg egy vicc, csak vevőtaszító hatása van. Mert ha maradnának a gyári funkciók, és mellé megjelenne egy külön live menü, amit vagy használok, vagy nem, akkor még elviselném. De hogy minden ilyen buzi szinű és kezelhetetlen, kicsit kiborító. Meg pár gomb és funkció nem működik, egy vicc. Szerencsére könnyen lehet orvosolni, az újabb SonyEricssonokban például van olyan funkció, hogy szoftverfrissítés. Magától megkeresi a neten a legújabb szoftot és befrissíti magát. Nem kell hozzá semmi adatkábel meg buherálás.

walnut · http://www.downliner.hu/H-07032 2007.06.21. 10:13:18

Kedves Irodai Patkany!
Ez a szoftverfrissítés engem is érdekelne? Van ilyen a motorolámon is, de ha kiválasztom abban a pillanatban kiírja, hogy "Nincs letölthető szoftverfrissítés". Ilyen gyorsan kapcsolatot sem lehet létrehozni, hátmég összehasonlítani a telóban lévőt az elérhetőkkel. Szerintem ez is le van tiltva.
Van erről valakinek más infója?

hallja menjeninnen 2007.06.21. 11:30:27

Kedves HHeni!
Már ne is haragudj, de amit írtál az butuskaság.
Lehet, hogy neked nincs szükséged bizonyos szolgáltatásokra, de nem biztos, hogy mindenki síkhülye, akinek van.
Az én telefonom nem csúcsmodell, siemens m65, ráadásul használtan vettem, és nem azért, mert csillivilli (elég randa, ami azt illeti), hanem azért, mert pl. tudok vele hangot rögzíteni, ami nem egy hátrány, ha az embernek gyakran vannak homárközeli élményei. Szintén homárság ellen (vagy legalábbis bizonyítékgyűjtésre) jó a benne lévő kamera, ugyanis sok üzletben (Tesco, Europark) ki van már írva, hogy tilos fényképezni (éppen a Homár miatt).
Ezen kívül én is szoktam könyvet olvasni a mobilomon. Játék viszont egyáltalán nincs rajta, letöröltem, hogy legyen hely a hangfelvételeknek.
Sajnos ő is már vénül, és itt-ott hiányoznak darabkák a burkolatából, kb. ugyanabban a helyzetben vagyok, mint Rák, hiába vagyok elégedett, hamarosan muszáj lesz cserélnem.
És igenis felháborít, hogy nem használhatom a telefon saját gyári menüjét és szolgáltatásait. Főképp mivel ezekkel a szolgáltatásokkal reklámozzák a telefont.


süti beállítások módosítása