Friss Patkányok

Nincs megjeleníthető elem

Friss konzerv

Nincs megjeleníthető elem

Friss csapolt sör

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó hozzászólók

  • Moncsycica: Szia,RaaaaaK! Mi van mar Veletek? Tok nagy csened honol,mar kenytelen voltam visszaolvasgatni,a regi postokat:))).meg jo,hogy ne... (2011.08.26. 18:36) Mr. Green
  • Steev84: Szerintem nem csak a dohányzás okozhat rákot, nagymamám budapesten él ő nem dohányzik és egy kivizsgáláson azt kérdezte tőle az ... (2010.02.04. 12:26) A dohányzás előnyei
  • ani20: Ez nagyon jó!:) (2010.01.21. 16:07) Borra kéne - Rainbow in Hungary
  • after80: Itt is van: videa.hu/videok/vicces/balazs-show-szilveszter-kemeny-bolond-ciki-eges-zWnIq63qtkDFe7DS (2009.12.11. 08:17) Mutasd meg, fiam!
  • Thaddeus Griffin: Hurrá :) (2009.09.16. 01:08) Restart?
  • Utolsó 20

Királyrák blogger módra

Minden nap háborúba indulunk. Fegyverünk az irónia, a szarkazmus és az álnaivan provokatív hozzáállás.

Gratulálni, anyázni, témát ajánlani, vagy sok pénzzel megvesztegetni és elhallgattatni a kiralyrak kukac gmail pont com-on lehet.

Címkék

2007 (9) 2008 (2) abszurdisztán (39) alapítvány (4) bajnokok ligája (2) béke (3) berlusconi (2) bkv (3) blogajánló (2) blogok (8) blogstart (9) bomba (3) botrány (2) budapest (4) bulvár (4) cigány (2) country (2) csajok (3) debrecen (2) demagóg (2) dilettancia (2) egészségügy (5) egymásért (2) együtt (2) élőlánc (2) felvonulás (2) férfi (2) feri tíví (2) fidesz (15) foci (14) fogyasztói társadalom (6) fradi (3) francia (2) gergényi (2) goldenblog (4) gondolatébresztő (31) gyurcsány (20) halál (2) horváth ágnes (2) hülyemagyar (15) il ferro (2) irodalom (2) iskola (2) iwiw (3) jobbik (2) kapcsolatépítés (3) kép (9) képregény (2) királyrák (4) kisebbség (2) kisteleki (2) kóka (3) közlekedés (2) kritika (2) kultúra (2) lányok (2) maffia (2) magyar (4) marketing (13) máv (4) mdf (2) média (15) melegek (2) menete (2) mlsz (2) mszp (16) naiv ügyfél (10) napirajz (2) nbh (2) népszavazás (2) operettország (8) orbán (15) orosz (3) ortt (4) összeesküvés elmélet (2) party (2) patkányok (5) pina (6) poén (2) politika (28) pride (2) programajánló (2) punk (4) pussy (5) rap (4) rasszizmus (2) rebisz (2) reklám (7) rendőrség (4) r álhírek (3) sport (23) suli (2) szdsz (8) szex (9) szilvásy (2) szőke nő (2) szolgálati (3) szürreális (4) társadalom (4) taxi (2) tenisz (2) tomcat (5) tótaw (2) újrahasznosítás (2) usa (4) üzenet (3) üzlet (2) választás (2) várhidi (7) vélemény (28) vetkőzés (5) vicces (22) videó (19) video (4) virág (2) vodafone (2) volán (2) web (2) webkettő (2) weboldal (2) youtube (15) zene (5) zsidó (2) Címkefelhő

Buktat-e királyt az SZDSZ?

2007.06.04. 07:59 Király Rák

Egyre erősödnek azok a szabad demokrata hangok, amelyek elégedetlenek a Gyurcsány vezette reformok intenzitásával. A szabad madarak ráadásul egyre többször hozzák nyilvánosságra kritikájukat, amely magatartás egyébként nem jellemző rájuk, ők ugyanis sokkal jobban szeretik személyesen megbeszélni a problémáikat a koalíciós partnerrel. Horn Gábor (aki a koalíciós egyeztetésekért felel a pártban – mellesleg a régi (kunczei) pártvezetés egyik legbefolyásosabb embere) most éppen listakészítést jelentett be.

Medgyessy pozíciója arra ment rá, hogy összerúgta a port a kisebbik kormányzó párttal (Csillag István menesztésével), aztán bosszúból az SZDSZ-es korrupciós ügyekről beszélt Fridinek. A helyzet azonban akkor más volt. A kormánykoalíció tízfős többségét a parlamentben akkor az SZDSZ húszfős képviselőcsoportja adta. Nélkülük az MSZP csak kisebbségi kormányként vihette volna tovább 2006-ig, ami a bukás záloga lett volna. Most az MSZP-nek biztos parlamenti többsége van (190 képviselő, ez 26-tal több hely, mint amennyivel a Fidesz-KDNP rendelkezik) a parlamentben, még akkor is, ha az SZDSZ (20 fő) nem támogatja minden javaslatukat, végig tudják vinni külső, kispárti (SZDSZ, vagy a 11 fős MDF) szupporttal terveiket. Gyurcsányt megbuktatni tehát kormányon belül csak egy esetleges MSZP-n belüli, erős, belső ellenzéki réteg támogatásával lehetne.

A belső ellenzék viszont, ha van is, ezzel pontosan ellentétes bírálatot fogalmaz meg. Ők ugyanis a reformintézkedések lassítását, alaposabb átgondolását szeretnék, hiszen függetlenül attól, hogy mennyire tartjuk jónak az őszödi beszédet, tény, hogy azokat, akiknek szólt, a párt belső tagságát, nem győzte meg maradéktalanul.

Nem szabad hát túlértékelni Horn Gábor szavait, azért sem, mert azokat ő fogalmazta meg. A párt elnöke viszont Kóka János, Gyurcsány embere, és Hornék csináltak vezetőt belőle, még akkor is, ha csak egy paraszthajszálnyival nyert Fodorral szemben.

Az SZDSZ-es bírálatok tehát nem Gyurcsány Ferencnek szólnak, hanem az ő párton belüli ellenzékének, az átalakítások ilyen mértékű intenzitását ellenzőinek. Ha maradandót akarnak alkotni (most függetlenül attól, hogy azt a közvélemény kutatások alapján a legtöbben ezeket elutasítják), akkor erre fel kell használni a kormányzás első két évét, hiszen az átalakítások nemhogy nem gyorsulnak, hanem kifulladni látszanak a ciklus első éve után. Ami pedig megvalósult, abban rengeteg a hiba és a visszásság. Az SZDSZ szerint a népszerűség visszaszerzésének módja az, ha a kormány még egy évig következetesen kitart elvei mellett, egy évig finomhangol, és csak az utolsó évben osztogat – lehetőleg nem túl drága, vagy nehezen kiszámítható mértékű hátrányt okozó dolgokat. Mint amilyen például a sorkatonaság eltörlése volt.

Ez a fajta politika azonban a 2009-es európai parlamenti választásokon egyértelműen a Fidesznek fog kedvezni. Mivel azonban az Európai Parlament jogköre igencsak szűk és gyakorlatilag névleges, a megerősödő európai jobboldalon kívül ez az SZDSZ számára nem jár túl nagy kockázattal.

10 komment

Címkék: politika mszp fidesz gyurcsány szdsz gondolatébresztő

A bejegyzés trackback címe:

https://kiralyrak.blog.hu/api/trackback/id/tr791975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.04. 12:25:04

Ez csak a korrupciós piac felosztásáért, újrafelsosztásáért menő kis színjáték csupán.

Arvisura · turoczi.blog.hu 2007.06.04. 12:40:43

A kutya csóválja a farkát. Azok a "szabad madarak" csak előretolt helyőrség. Nagyon várom már, hogy az MSZP és SZDSZ háttérben lapuló pénzeszsákjai mikor kurjantanak egy nagyot: EBBŐL NEM KÉRÜNK!

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.06.04. 13:27:36

Nem csak az MSZP és az SZDSZ mögött lapulnak pénzeszsákok, hanem minden valamire való párt mögött. és fordítva Ha nincs mögötted pénzes vállalkozó, nem lehetsz nagy szinte sehol a világon. A lapuló vállalkozóra meg nem jellemző, hogy annyira szeretne kurjongatni.

Ez a poszt egyébként nem erről szólt. :)

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.06.04. 13:30:29

IGe: Ha a korrupciós piacot akarnák újraosztani, miért nem hagyják ezt az egész reformot a fenébe? Könnyebben menne a felosztás..

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.06.04. 14:52:34

Akarsz fogadni, kedves rák? Egy láda sört teszek két üveg ellen arra, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció marad: vagyis a szadesz, ha netán ki is löki DJ Urcsányt, akkor is gondosan bent marad a koalícióban, legfeljebb afféle operettpuccsra kapható, mint amikor Medgyessyt tették lapátra. Sokkal jobb nekik kormánypártkét lopni; továbbá mi a fenét csinálhatnának a sajtójukkal, ha ellenzékbe mennének, átengedve helyüket az MDF-nek? Ellenzékieskedniük mégse nagyon lehetne (lesz még választás, és a Fidesz aligha paktál le velük), a kormányt kívülről támogatni lehetne, de akkor minek kilépni belőle?

Azt szeretem benned, hogy néha olyan naiv és ártatlan vagy - még a hétpróbás SZDSZ-ről is feltételezed, hogy a kutyából szalonna válhat. Hát aligha... Ezek a Demokratikus Charta óta semmit se csináltak becsületsen, és immár visszavonhatatlanul az MSZP függelékei, csak látszatra önálló párt.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.04. 15:18:14

A Szadi most saját magát buktatja meg és most úgy néz ki, hogy véglegesen. Már 2002-ben is készültek lenyulni az EÜ-gyi vagyonban rejlő magánhasznot. Nekem csak később esett le, de jó tudnod, hogy akkoron, mint NetPárt alaító tag a parlament előtt még be is öltöztem műtősnek, mint sokunk. Akkor elfelejteteded te is, de a Munkáspárt a Humanista szövetséggel összefogottan összegyüjtött elegendő aláírást egy népszavazáshoz, hogy ne lehessen eladni a kórházakat. A kórházaknak már rég megvan "gazdája", akik várják, hogy mikor pályázhatnak a prédára.

Másik érdekesség, hogy a vallások támogatása terén nem tervez a szadi reformot. Pedig ott évi 150-200 milliárd folyik el, ami /5 milliárd, ami egy átlag kórház átlagos éves költségvetése, eléggé sok hórházat kihútott volna a pácból.

Részemről nem fogom őket sajnálni, ha a következő választáson törvényszerűen kibukban.


Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.06.04. 17:15:01

Molnárgörény: Én is azt írtam, hogy maradni fog. Azért ennyire naív nem vagyok. :)

IGe: Akár sajnos, akár szerencsére, nem hiszem, hogy az szdsz ki fog bukni a parlamentből. Még a legvéresebb szájú SZDSZ-gyűlölők is elismerik, hogy alapvetően nem olyanok politizálnak a pártban, akik ne tudnák a módját hogyan kell átcsusszanni az 5% fölött.

Ha meg elfelejtették volna, a jobboldal bármikor képes lesz kiállítani egy Semjént vagy egy Mikolát, aki olyanokat nyilatkozgat, hogy még az is az szdsz-re szavaz, aki egyébként azt se nagyon tudja, mi az a szavazás. Ezt, most 2007-ben mondom, meglátjuk mi fog változni a következő három évben. De gondolj bele hányszor jósolták már a bukást, és hányszor nem jött be. Most meg mindenki a kis pártok előrenyomulásáról beszél.

darvicor 2007.06.04. 17:54:59

kis pártok előrenyomulása? és milyen formában? és melyik kis pártok? amíg nem változtatják meg a választási törvényt addig nem lesz esélye kis pártoknak bekerülni a parlamentbe. gondolok itt elsősorban arra, hogy amíg nincs limitálva a kopogtatócédula gyűjtés - tehát a szükséges 750 db elérése után többet nem szedhetsz össze - addig nem lesz esélye kis pártnak. csak annak az öt nagynak akik finanszírozni tudják pl hogy egyetemistákkal nagyüzemben "lelegeltessék" a kopogtatócédulamezőt. ami szintén szabálytalan hiszen ezért a munkáért nem lehetne ellenszolgáltatást nyújtani, csak önkéntes alapon lehetne végezni a VT szerint. mindezek után még adják és veszik is egymás között attól függően, hogy stratégialilag hogy jobb nekik. az ellenfelek szépen összezárnak ilyenkor és kirekesztik a kisebb pártokat. és ez még csak a jéghegy csúcsa.

darvicor 2007.06.04. 18:12:28

egyébként a korrupciós piacot a 70-es évek végén kezdték el felosztani és a 80-as évek közepére be is fejezték. nem a politikusokról beszélek. ők kis halak ebben a játszmában, nem ők zsebelik be a nagy pénzeket. érdemes utánamenni pl (és ez csak egy a sok közül), hogy kik és milyen formában szabdalták szét annó egyre kisebb cégekre a magyar "külkerbirodalmat". azóta ezek az emberek ezeknek a pénzeknek a felhasználásával milyen beruházásokat hoztak létre amihez természetesen az általuk irányított politikus/ok hogyan teremtették meg a törvényes alapot. manapság már nem az a kérdés, hogy felosszák-e ezt a piacot. most a hangsúly az utódok megfelelő elhelyezésén van. és itt már nem is a második generációról beszélek hanem inkább a harmadikról, amelyik mostanában végez valamelyik egyetemen/főiskolán. a lényeg nem az mit tudok, hanem hogy kit ismerek és kik ismernek engem el. ez így elég zanzásított, lehet hogy zavarosnak is tűnik. de csak egy kommentet gondoltam írni nem elemző regényt a magyar gazdaság és politika összefonódásáról.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.06.04. 18:16:29

A régi kis pártokra gondoltam, akik kezdetek óta ott vannak.

Amúgy nem baj, ha zanzás és zavarosnak tűnik egy komment, majd kibogozzuk. :)


süti beállítások módosítása