Friss Patkányok

Nincs megjeleníthető elem

Friss konzerv

Nincs megjeleníthető elem

Friss csapolt sör

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó hozzászólók

  • Moncsycica: Szia,RaaaaaK! Mi van mar Veletek? Tok nagy csened honol,mar kenytelen voltam visszaolvasgatni,a regi postokat:))).meg jo,hogy ne... (2011.08.26. 18:36) Mr. Green
  • Steev84: Szerintem nem csak a dohányzás okozhat rákot, nagymamám budapesten él ő nem dohányzik és egy kivizsgáláson azt kérdezte tőle az ... (2010.02.04. 12:26) A dohányzás előnyei
  • ani20: Ez nagyon jó!:) (2010.01.21. 16:07) Borra kéne - Rainbow in Hungary
  • after80: Itt is van: videa.hu/videok/vicces/balazs-show-szilveszter-kemeny-bolond-ciki-eges-zWnIq63qtkDFe7DS (2009.12.11. 08:17) Mutasd meg, fiam!
  • Thaddeus Griffin: Hurrá :) (2009.09.16. 01:08) Restart?
  • Utolsó 20

Királyrák blogger módra

Minden nap háborúba indulunk. Fegyverünk az irónia, a szarkazmus és az álnaivan provokatív hozzáállás.

Gratulálni, anyázni, témát ajánlani, vagy sok pénzzel megvesztegetni és elhallgattatni a kiralyrak kukac gmail pont com-on lehet.

Címkék

2007 (9) 2008 (2) abszurdisztán (39) alapítvány (4) bajnokok ligája (2) béke (3) berlusconi (2) bkv (3) blogajánló (2) blogok (8) blogstart (9) bomba (3) botrány (2) budapest (4) bulvár (4) cigány (2) country (2) csajok (3) debrecen (2) demagóg (2) dilettancia (2) egészségügy (5) egymásért (2) együtt (2) élőlánc (2) felvonulás (2) férfi (2) feri tíví (2) fidesz (15) foci (14) fogyasztói társadalom (6) fradi (3) francia (2) gergényi (2) goldenblog (4) gondolatébresztő (31) gyurcsány (20) halál (2) horváth ágnes (2) hülyemagyar (15) il ferro (2) irodalom (2) iskola (2) iwiw (3) jobbik (2) kapcsolatépítés (3) kép (9) képregény (2) királyrák (4) kisebbség (2) kisteleki (2) kóka (3) közlekedés (2) kritika (2) kultúra (2) lányok (2) maffia (2) magyar (4) marketing (13) máv (4) mdf (2) média (15) melegek (2) menete (2) mlsz (2) mszp (16) naiv ügyfél (10) napirajz (2) nbh (2) népszavazás (2) operettország (8) orbán (15) orosz (3) ortt (4) összeesküvés elmélet (2) party (2) patkányok (5) pina (6) poén (2) politika (28) pride (2) programajánló (2) punk (4) pussy (5) rap (4) rasszizmus (2) rebisz (2) reklám (7) rendőrség (4) r álhírek (3) sport (23) suli (2) szdsz (8) szex (9) szilvásy (2) szőke nő (2) szolgálati (3) szürreális (4) társadalom (4) taxi (2) tenisz (2) tomcat (5) tótaw (2) újrahasznosítás (2) usa (4) üzenet (3) üzlet (2) választás (2) várhidi (7) vélemény (28) vetkőzés (5) vicces (22) videó (19) video (4) virág (2) vodafone (2) volán (2) web (2) webkettő (2) weboldal (2) youtube (15) zene (5) zsidó (2) Címkefelhő

Berezelt társadalom

2007.09.11. 14:38 Király Rák

Ma még az is lehet, hogy nem lesz blog, mert tipikus amerikaiak lettünk: félünk. Félünk, hogy a Királyrák virtuális tornyaiba arab hackerek vezetik bele kettes számrendszerbe kódolt vírusaikat, hogy bábeliként omoljon össze a mi nehéz munkával felépített WTC-nk. Rettegünk attól, hogy ránk dőlnek, maguk alá temetnek minket szimbólumaink. Eredményeink alapján elértünk dolgokat (blog.hu elit, Goldenblog, néha egy-egy index címoldal), és kétségtelen, hogy azok, akik irigyek ránk, a blogszféra ENSZ-ének összes tagjára irigyek.

Nem folytatom tovább, félő ugyanis, hogy túlságosan szájbarágósra sikeredik az összehasonlítás. Hat évvel az amerikai terrortámadás után, hat évvel azon esemény után, amely fordított pillangó-hatásként olyan tornádót indukált, amely a világ legtávolabbi pontjain is megremegtette az összes pillangó szárnyát, közeledve a Bush adminisztráció utolsó hónapjaihoz, itt az ideje beszélni az okokról.

Tény és való, hogy szeptember 11. eseményeivel kapcsolatban unokáink is nagyjából annyira fognak tisztán látni, mint mi látunk most például a Martin Luther King-, vagy Kennedy gyilkossági ügyben: vakon tapogatóznak majd a fátyolos, tejfölszerű ködben, miközben fülükbe ellentétes információkat suttognak a helyes irányra vonatkozóan, és karjukat legalább a szélrózsa négy irányába rángatják. Így hát nem lenne túl komoly dolog belemenni olyan részletekbe, minthogy a repülőkön kívül mesterséges robbanószerkezetek is segítették-e összedőlni a Világkereskedelmi központot, hogy a harmadik repülő, vagy egy vadászgép rakétája robbant-e föl a Pentagonban a szomszédos benzinkút biztonsági kamerája szerint, hogy mi történt azokkal az utasokkal, akik fellázadtak az egyik eltérített gépen, hogy miért hagynak a terroristák New Yorkban szem előtt egy fehér kocsit, benne a megfelelő oldalon kinyitott Koránnal és gépeltérítő kézikönyvvel. Arról sem történik most állásfoglalás, hogy vajon tudott-e a CIA előre a merényletről, és ha igen, miért nem akadályozta meg. Ezekről egyelőre még mindig csak találgatni tudunk. Bár ezek lennének azok az alapkérdések, amelyek a konkrét terrortámadás körülményeit rekonstruálhatnák, a szeptemberi események társadalmi okai sokkal mélyebb gyökerűek. Mindkét szemszögből.

Az egyik szempont az egyszerű arab embereké, akiknek országában az Egyesült Államok évtizedek óta dolgozik azon, hogy szövetségesei kezére játssza a térség irányítását. Szövetségesek alatt persze nem csak Izraelt kell érinteni, hanem az USA által hatalomra segített dikátorokat, az azóta kivégzett tömeggyilkos Hussein-t, vagy a CIA által kiképzett, és éppen ezért az amerikai gondolkodásmódot remekül ismerő bin Ladent.

Kár lenne ellőni a megszokott, ,,minden az olajért megy" kezdetű mondókát, mert maga az olaj csak egy szempont az USA közel-keleti terveiben, és kétségtelenül nem az egyedüli. A közel-keleti probléma lényege az, hogy az Egyesült Államok és impotens, félbáb-szervezete az ENSZ, mélyreható elemzések nélkül, a több ezer éves ellentéteket, hagyományokat és gondolkodást ismeretének fontosságát mellőzve cselekszik. Úgy akar rendet tenni, hogy fogalma sincs arról, az adott térségben mi számít rendnek. Ez a mentalitás teljesedett ki a Bush adminisztráció alatt indított háborúkban.

A másik nézőpont az egyszeri amerikai emberé, aki utoljára talán a koreai és a vietnámi háborúk előtt lehetett nyugodt a külpolitikát illetően. Azóta, hogy a hidegháború kellős közepén, szabad szemmel észlelhetően elhúzott a dicső Államok felett a Sputnik, azóta, hogy az amcsi válaszkísérletek első eredménye az egész sajtó nyilvánossága előtt, nem sokkal a földfelszín felett atomjaira robbant, azóta, hogy a kudarcot az elnök azzal magyarázta, hogy az USA-ban legalább jóval magasabb az életszínvonal, sőt, azóta, hogy precizitásban, pontosságban az orosz űrprogram azóta is amerikai előtt jár, nos azóta az amerikaik egyre jobban be vannak szarva.

Tisztában vannak azzal, amilyük van, és félnek, hogy elveszítik. Sőt! Többre értékelik azt, amilyük van, mint amennyit ér, és jelentős érzelmi többlettel árazzák fel az esetleges veszteség által okozott kárt. Az egész (egyébként megdöbbentően korrekt és tiszta) hazafias retorika és érzelemvilág mögött mintegy megbúvó árnyékként ott van az egész amerikaiság elvesztésének lehetőségétől való rettegés. A hazafias country dalokban például egyértelműen felsejlik a veterán katonák, az államalapítók, a jólétért dolgozó kisemberek áldozatos munkája, aminek köszönhetik a szabadságot (Freedom ain't free, thank a vet), a recesszió és világválság idején utat építő, nélkülöző ősök története, és ez szól még a legnagyobb ötvenezer dolláros kocsik minőségi hangrendszeréből is.

Az amerikaiaknak azt tanítják, nem elsősorban közlekedésbiztonsági szempontból vannak széles útjaik, hanem azért, hogy háború, tornádó, támadás esetén könnyű legyen menekülni. Amikor Clinton az igazságtalan egészségügyi több biztosítós rendszer helyett állami biztosítót akart, a nép leszavazta, mert féltek, hogy elvesztik a jó minőségű ellátást. A legnagyobb, hazafias állami ünnepnapok (Függetlenség napja, Zászló napja, stb.) kisebb-nagyobb mértékben felsejlik a múlt, amikor mindaz, ami most van, nem volt.

Amerika mindennapjait a mai napig a félelem határozza meg. Az az egyharmadnyi állampolgár, aki kételkedik a szeptemberi események korrekt bemutatásában (és akire mellesleg jut kétharmad, aki készpénznek veszi, amit a tévében lát), szintén fél - annyi különbséggel, hogy félelmének tárgya nem a megfoghatatlan arab terrorista, hanem a saját kormánya.

13 komment

Címkék: vélemény usa 911 irak félelem külpolitika bin laden

A bejegyzés trackback címe:

https://kiralyrak.blog.hu/api/trackback/id/tr55162659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.09.11. 15:57:27

"annyi különbséggel, hogy félelmének tárgya nem a megfoghatatlan arab terrorista, hanem a saját kormánya"

Melyik országról is írtál???

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.09.11. 17:09:21

Nagy gazemberség szült nagy terrortámadást. A "kemény" amerikai elit azon a ponton egyensúlyoz már, hogy hol tartják nagyobb gazembernek őket: otthon vagy a világban.
Szerencsétlen magyar kurmány ide fordult segget nyalni (szekereken irakba)

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.09.11. 22:42:21

Azért ne legyünk igazságtalanok: az egész nyugati világ odafordult segget nyalni, főleg az európai terrorcselekmények után. Az állam mellesleg jó pénzt kapott a szolgálatokért, szóval nem volt ez feltétlenül egy rossz történet a kormány részéről.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.09.12. 03:23:32

A baj ott van, hogy mi máig is nyaljuk, nem tiltakoztunk a vízumgecizés újabb menete ellen, és védjük a magyar érdekeket Irakban meg Afganisztánban...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.09.12. 03:24:38

Amíg hozzánk is nem vágnak egy-két bombát. Amerika ezért akar nemzetközi megszállásokat: mert ez megosztja a célpontokat, és minden bomba tiszta haszon, ami nem náluk robban, nemdebár?

hematite · http://standby.blog.hu 2007.09.12. 03:54:39

Elnezest a 3x hozzaszolasert de hibat jelezve leallt a bloghu miutan megnyomtam a gombot

darvicor 2007.09.12. 09:08:02

fura...ha kiírtanék egy kontnensnyi őslakost, majd azért hogy legyen aki elvégzi a melót egy másik kontinensnyi embert rabként alkalmaznék, én is félnék ezek után ők a szabadság hazája? nevetséges

.mano 2007.09.12. 11:23:25

fáni, hogy itt is csak azt sikerült meglátni, hogy mi a magyar kormánnyal a hasonlóság...

Igen, félelemre lehet építkezni. 70 éve még a munkát és pénzt eltolvajló zsidók voltak a mai, freedombreaker arabok. Bár tényleg nem egy toleranciaszimbólum a mi hazánk sem, de a náci-alert ugyanez a túlreagálósdi mint a "We must protect our freedom from terrorism".

Amúgy az amcsik nem csak féltik amilyük van. Számukra a világ egy csomó kis ország és Amerika. Az egész szemlélet arról szól, hogy az anyaország és a kisszar gyarmatok. Én inkább a "Next country to invade" videót mutogatnám. Abból kiderül, hogy amúgy neki lehetne vezetni a harci gépezetüket bárkinek.
video.google.com/videoplay?docid=-2587661313510275113

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.09.12. 11:29:39

.mano: nem csak azt sikerült meglátni, sőt: az egész írás nem arról szól. Egy kommentelőnek ez jutott róla eszébe, amihez minden joga megvan. De ez messze nem "csak" kategória. Legalábbis, remélem, hogy nem.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.09.12. 11:46:11

darvicor: A szabadság hazája inkább az ott élő állampolgárokra vonatkozik, bár vitatott, milyen értelemben állja meg a helyét.. én azt mondanám a lehetőségek tekintetében mindenképpen.

Az egykor leigázott őslakosok utódainak meg tényleg mindent szabad már. Másik véglett lett belőle.

Fülig Jimmy 2007.09.13. 22:46:19

Huhh..azért ez félelmetes...gyerekek, csak egy pillanatra álljunk már meg, és üljünk le egy percre belegondolni, hogy most, mit is hasonlítgattok a "magyar helyzetekhez"!

Nemtudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én még pontosan emlékszem arra a pillanatra, amikor bekapcsolva a tévét láthattam, ahogy egy repülőgép csapódik egy emberrel teli épületbe. Láttam, ahogy az emberek az ablakokon keresztül "menekülnek" a mélybe. Pontosan emlékszem, az érzésre, a sokkra, arra, hogy nem tudtam elképzelni, hogy ez nem csak valami brutális tévedés.

Ez szerintem nem csak arról szól, hogy akkor kik-és-mit is tettek a háttérben, hanem azokról az emberekről is, akik abban az épületben dolgoztak, haltak meg. Azokról, akik még az utolsó utáni pillanatban is bementek menteni, amikor már a fejükre szakadt az ég. És azokról az emberekról is, akik azóta Európában, vagy a világ más tájain lelték halálukat a különböző támadásokban.

Rengeteg emberélet.

Én kérek elnézést...

Tihi 2007.09.14. 01:48:23

Igen. Fülig Jimmy-nek igaza van.
Rengeteg emberélet...
Ártatlan kecskepásztorok, kődobáló gyerekek, lebombázott násznép, millió dolláros szuper-okosrakétával legyilkolt politikai vezetők, gyógyszerhiány miatt szimpla sebfertőzésbe belenyomorodott családapák.
Ha ezt IS mutatná a tévé, ugye értük is ejtenél egy könnycseppet?
Minden háború mocskos, pláne ha nem egyenrangú erők harcolnak.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.09.18. 12:09:08

Pont a rengeteg ártatlan new york-i halála miatt fontos tudni, mi volt a háttérben. Persze, belement. De robbant is bomba? Ha igen, ki robbantotta és miért? És a Pentagon?
És egyáltalán kinek köszönhetik a WTC dolgozói és a bátor tűzoltók halálukat? Kedves Jimmy, ezért kell belegondolni abba, mi játszódott és játszódik a háttérben. És azért is, mert a rengeteg emberéletről szóló írásokhoz már nem lehet újat hozzátenni, a kulturális háttérről meg még nem nagyon esett szó magyar nyelven. Így is ez lett az egyik leghosszabb blogbejegyzés, hát még ha minden tényezőt megnéznénk.

Tihi: Azt meg tényleg nem tudom, hogy például az irakiaknak háborúval együtt is rosszabb-e a mai helyzet, mint ami volt Szaddam fénykorában. Emberélet szempontból természetesen.


süti beállítások módosítása