Friss Patkányok

Nincs megjeleníthető elem

Friss konzerv

Nincs megjeleníthető elem

Friss csapolt sör

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó hozzászólók

  • Moncsycica: Szia,RaaaaaK! Mi van mar Veletek? Tok nagy csened honol,mar kenytelen voltam visszaolvasgatni,a regi postokat:))).meg jo,hogy ne... (2011.08.26. 18:36) Mr. Green
  • Steev84: Szerintem nem csak a dohányzás okozhat rákot, nagymamám budapesten él ő nem dohányzik és egy kivizsgáláson azt kérdezte tőle az ... (2010.02.04. 12:26) A dohányzás előnyei
  • ani20: Ez nagyon jó!:) (2010.01.21. 16:07) Borra kéne - Rainbow in Hungary
  • after80: Itt is van: videa.hu/videok/vicces/balazs-show-szilveszter-kemeny-bolond-ciki-eges-zWnIq63qtkDFe7DS (2009.12.11. 08:17) Mutasd meg, fiam!
  • Thaddeus Griffin: Hurrá :) (2009.09.16. 01:08) Restart?
  • Utolsó 20

Királyrák blogger módra

Minden nap háborúba indulunk. Fegyverünk az irónia, a szarkazmus és az álnaivan provokatív hozzáállás.

Gratulálni, anyázni, témát ajánlani, vagy sok pénzzel megvesztegetni és elhallgattatni a kiralyrak kukac gmail pont com-on lehet.

Címkék

2007 (9) 2008 (2) abszurdisztán (39) alapítvány (4) bajnokok ligája (2) béke (3) berlusconi (2) bkv (3) blogajánló (2) blogok (8) blogstart (9) bomba (3) botrány (2) budapest (4) bulvár (4) cigány (2) country (2) csajok (3) debrecen (2) demagóg (2) dilettancia (2) egészségügy (5) egymásért (2) együtt (2) élőlánc (2) felvonulás (2) férfi (2) feri tíví (2) fidesz (15) foci (14) fogyasztói társadalom (6) fradi (3) francia (2) gergényi (2) goldenblog (4) gondolatébresztő (31) gyurcsány (20) halál (2) horváth ágnes (2) hülyemagyar (15) il ferro (2) irodalom (2) iskola (2) iwiw (3) jobbik (2) kapcsolatépítés (3) kép (9) képregény (2) királyrák (4) kisebbség (2) kisteleki (2) kóka (3) közlekedés (2) kritika (2) kultúra (2) lányok (2) maffia (2) magyar (4) marketing (13) máv (4) mdf (2) média (15) melegek (2) menete (2) mlsz (2) mszp (16) naiv ügyfél (10) napirajz (2) nbh (2) népszavazás (2) operettország (8) orbán (15) orosz (3) ortt (4) összeesküvés elmélet (2) party (2) patkányok (5) pina (6) poén (2) politika (28) pride (2) programajánló (2) punk (4) pussy (5) rap (4) rasszizmus (2) rebisz (2) reklám (7) rendőrség (4) r álhírek (3) sport (23) suli (2) szdsz (8) szex (9) szilvásy (2) szőke nő (2) szolgálati (3) szürreális (4) társadalom (4) taxi (2) tenisz (2) tomcat (5) tótaw (2) újrahasznosítás (2) usa (4) üzenet (3) üzlet (2) választás (2) várhidi (7) vélemény (28) vetkőzés (5) vicces (22) video (4) videó (19) virág (2) vodafone (2) volán (2) web (2) webkettő (2) weboldal (2) youtube (15) zene (5) zsidó (2) Címkefelhő

Hulló bringáscsillagok

2007.06.01. 18:17 Oroszlán Fóka

Bár jelenleg is tart az év 2. vagy 3. számú kerékpárviadala (ezen szeretnek vitatkozni az olaszok a spanyolokkal), de mégsem ettől hangos a világsajtó, hanem attól, hogy egymás után vallják be a „régi nagyok”, hogy bizony rendesen kokszoltak. Erik Zabel, aki jelenleg is az olasz Milram csapat kerekese, például bejelentette: „a 90-es években doppingoltam”. Csapata ennek ellenére kiáll mellette és közölték, hogy idén nyugodtan versenyezhet náluk, és az év végén ülnek csak le megbeszélni, hogy kitöltheti-e a 2008 végéig esedékes szerződését.

A másik nagy vihart keltett bejelentés Bjarne Riis nevéhez fűződik, aki mindenki nagy meglepetésére így kezdte múlt szombati sajtótájékoztatóját, idézem:

Elismerem, szedtem doppingszereket. EPO-t használtam. Saját elhatározásból vásároltam, és én adtam be magamnak. Teljesen hétköznapi dolog volt ez kerékpárosként. Büszke vagyok az eredményeimre, még ha nem is teljesen becsületes módon értem el őket. Immár minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy helyes útra tereljem a sportágat.”
A legszebb az egészben az, hogy Riis jelenleg az egyik legsikeresebb kerékpárcsapatnak, a CSC-nek a csapatvezetője.

Tour de Dope

Van a WADA-nak (World Anti-Doping Agency) egy olyan rendelkezése, hogy nem vonható felelősségre az a sportoló, aki több, mint 8 évvel ezelőtt követte el a szabálysértést, tehát Riis továbbra is Tour de France győztesnek vallhatja magát, ugyanis e sikerét még 1996-ban érte el. Abban biztosak lehetünk, hogy a Riis-ügynek még lesz folytatása, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint két nyilatkozat a közelmúltból. Az egyiket a Nemzetközi Kerékpáros Unió (UCI) vezetői tették, melyben arra kérik a dán ex-kerekest, hogy önként adja vissza a Tour győzelemért kapott sárga trikót. A másikat Christian Prudhomme, a Tour de France versenyigazgatója tette, aki csak ennyit mondott: „Szerintem Riis-nek ki kellene vonulnia a sportágból”.Hogy ennek mi lesz a vége? Jelenleg senki sem tudja, de Riis jellemét ismerve szerintem önként vissza fogja adni a sárga trikót.

Van egy másik böszme nagy kérdőjel is az egész ügyben. Ő nem más, mint Jan Ullrich. A versenyt 1997-ben megnyerő kerekes egyelőre nem nyilatkozik, csak ügyvédein keresztül tagad. Ugyanis Ullrich korábbi masszőrje, a belga Jef d’Hont kijelentette:

„Én magam adtam, be az EPO-t a felkarjába. Nem tudom, hogy akart-e doppingolni, vagy sem, de megtette, mint mindenki más akkor. Jobb lenne, ha ő is bevallaná, ugyanis megkönnyebbülne a beismerés után”.
Nos, az előbb említett WADA-szabály miatt Ullrich-tól sem vehetnék el a sárga trikót, szóval az ő bejelentésének sem lenne semmiféle következménye. Állítólag van ugyan egy olyan elképzelés a Nemzetközi Kerékpár Szövetségen belül, hogy, a korábban tisztátalan eszközökkel megnyert Tour-ok eredményeit módosítsák, s utólag nyerje az a kerekes a viadalt, aki nem doppingolt. Ez magunk között szólva azért nagy baromság, mert legalább 30-40 helyet kellene visszamenni ahhoz, hogy tiszta kerekest találjunk, tehát ez a fajta szankció soha az életben nem fog beteljesülni.

Ullrich azonban inkább próbálja életben tartani a mítoszt. Azt a mítoszt mely bennem is élt gyermekkoromban, mikor olvastam a Nemzeti Sport hasábjain a Tour tudósításokat, s tátott szájjal bámultam, hogy mit vittek véghez ezek az emberek a 3 hetes körverseny alatt. Bár kimondva-kimondatlanul mindenki tudta, hogy ehhez az emberfeletti eredményhez szükség van teljesítménynövelő szerekre, titkon mégis azt reméltem, hogy ez nem igaz, s tényleg elég hozzá a kitartó edzés. Kerékpáros berkekben állítólag tartja magát az a mondás, mely szerint tisztán nem lehet versenyt nyerni, főleg nem körversenyt.

Az utolsó nagy talány a hétszeres Tour győztes Lance Armstrong. Őróla tudni kell, hogy soha nem vallotta be, hogy doppingolt volna és soha nem kapták rajta tényleges doppingoláson. Róla álljon itt néhány tény egymás után kommentár nélkül:

Armstrong mindvégig kiáll orvosa, a csak „EPO-doktorként” elhíresült Michele Ferrari mellett. Az egyik legnagyobb francia lap, a L’Equipe, a mai napig állítja, hogy az amerikai első Tour győzelme alkalmával doppingolt, csak a kaliforniai egyetemek annyival a világ előtt jártak, hogy csak 1 évvel később tudták kimutatni Armstrong vizeletéből ezt a tényt (szerintük ő is EPO-t használt).
 Lance erre csak annyit mondott könnyes szemmel a kamerába, hogy soha nem doppingolt, azt viszont nem tagadta, hogy a rákkezelése alatt kapott EPO-t, de 3 évvel korábban.

Érdekes mindenesetre, mint ahogy a további bulvárhírek is azok a mi amcsi hősünkről. Gyerekkorában a szadista apja evezőlapáttal verte. Hererákját legyőzve nyert 7 francia körversenyt. Egy év alatt több mint 100 millió dollár folyt be a nevével fémjelzett rákellenes alapítványba. 

Legalizáljuk a doppingolást?

Véleményünk szerint az egyetlen járható út ez lenne. Az embereket ugyanis nem az érdekli, hogy ki tud szabályos körülmények között 10 másodpercet futni 100-on, hanem az, ha valaki világcsúcsot dönt. És hogy közben odaveszik a sportág becsülete? Ugyanmár, milyen becsület?

Nos ez a helyzet dopping-fronton. Ja, egyébként a jelenleg is tartó a Giro d’Italia-n az összetettben az olasz Danilo Di Luca vezet. Minden bizonnyal meg is nyeri a körversenyt. Bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy a győzelmét elhomályosítja majd 3 betű. Ez a 3 betű pedig nem más, mint az EPO…

6 komment

Címkék: sport botrány kerékpár dopping

A bejegyzés trackback címe:

https://kiralyrak.blog.hu/api/trackback/id/tr1690520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.06.01. 21:20:25

Igen, fóka, már sokan felvetették - nem csak a biciklistákra igaz, de pl. a súlyemelőkre is, és én személy szerint nagyon gyanakszom a kajak-kenura és még sok már sportágra. A probléma a következő: ha totálisan szabaddá teszik, akkor hirtelen rendkívül sok megmagyarázhatatlan hirtelen sportolóhalál lesz, mert a kemény kokszolás ezzel jár. Ha meg valamilyen korlátot szabnak, akkor elviekben semmi sem változik: a határ suttyomban történő átlépése lesz a cél.

Nincs ennek jó megoldáésa sehogyan sem. Talán a totális és valódi amatőrsport - de ezt lehetetlen visszaállítani, Coubertin izélheti...

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.06.02. 09:03:47

nos molnargoreny sokban igazat adok neked. mondjuk szerintem a kajak kenuban nincs sok dopping mert abban mi vagyunk a legjobbak, s nekünk nem futja csúcs szuper szerekre, illetve ha mégis megpróbáljuk akkor lebukunk, mert ilyen nép ez a magyar.

Én csak azért gondoltam a doppingolás legalizálását, mert jobban nyomon lehet követni talán a sportolóknál a folyamatokat és talán nem lenne annyi halál. Mert így is van sajnos rengeteg, elég csak Marco Pantani-ra gondolni (ha maradunk bringa szinten).

Amatőr sport visszaállítása? Talán! Mindenesetre ennek egy csak egy nagy csoport nem örülne a média! Mert a média szakítja az egyik legnagyobbat az élsportból... És olyan lobbi mellett, ami nekik van az amatörizálás lehetetlen

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.06.02. 10:20:04

Kedves fóka, még ha mi is vagyunk a legjobbak: naivitás lenne azt hinni, hogy bármelyik egyéni erősportág manapság még tiszta lehet. Ahol a doppingolásnak kevesebb értelme van, azok az ügyességi sportok és a csapatjátékok (ide nem értve a kajak négyest...). A lövészetben is van dopping, de az sokkal könnyebben kimutatható, mert csak a prompt hatású szereknek van értelme (szesz, béta-blokkoló, stb.), ami a versenyen JELEN VAN a szervezetben. Az erősportok doppingja az izomfejlesztés, illetve a vérdúsítás, és elvileg mindkettő a verseny ELŐTT abbahagyva belőhető úgy, hogy ne legyen egykönnyen kimutatható, kiváltképp, ha egyéb technikákat (rafinált vízhajtás, stb.) is alkalmaznak.

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.06.02. 13:36:57

nos abban igazad van, hogy manapság mindenhol megtalálható a dopping kezdve a sakktól egészen a pókerig. az erősportok doppingjáról pedig csak annyit, hogy annyival a világ előtt vannak a különböző egyetemek, hogy a WADA nem tudja őket lekövetni. Valamelyik nap olvastam egy cikket, melyben arról beszélt egy neves külföldi tudós (a neve nem jut eszembe sajnos), hogy a szervezetben több millió gén van, és az a baj, hogy nem tudjuk melyik génre hatnak a szerek. Szóval lehetnek velük pisiltetni 20 l-t is és le lehetne venni róluk 2 l vért is, akkor sem tudjuk, melyik speciális csoportot "erősítik" a legújabb szerek. s ha véletlenül meg is találják, akkor a dopping-doktorok kitalálnak mást és ez így fog folytatódni amíg világ a világ. Tehát igenis a verseny alatt is nyugodtan lehet doppingolni, mert csak nagy szerencsével lehet elkapni a vétkes sportolókat...

Amanitin 2007.06.02. 14:36:04

Az emberben 30-35 ezer gén van.
A doppingolást nem egyetemeken fejlesztik, ki találta ki ezt a hülyeséget.
Az meg csak egy tipikus figyelemfelkeltő bulvárkamu, hogy évekkel járnak bármi előtt.
A WADA-nak egyszerűen NEM ÉRDEKE, hogy olyan eljárásokat vezessen be, amivel gyakorlatilag lehetetlenné, és egyben gazdaságtalanná tenné a doppingolást. Az eszközök hozzá elég régóta rendelkezésre állnak.
Illetve bocsánat, a WADA-nak érdeke, akik a pénzt adják bele, azoknak nem érdeke.

Oroszlán Fóka · http://kiralyrak.blog.hu/ 2007.06.02. 16:34:05

kedves Amanitin! Ha a gének számában tévedtem, akkor ne haragudj senkit nem akartam félrevezetni, egyszerűen csak azt mondtam, amit olvastam a Nemzeti Sportban... az pedig köztudomású, hogy pl amerikában külön orvoscsoportok vannak ráállítva a különböző teljesítményfokozó szerek "fejlesztésére", s ezek az emberek dolgoznak egyetemeken vagy különböző laboratóriumokban, ha félreérthető volt bocsánat...

Azt az álláspontot hallottam már én is, hogy nem érdeke a szponzoroknak a lebukás, csak akkor azt nem értem, hogy mégis miért bukik meg évente majd minden sportágból egy-két kiemelkedő csillag? Hiszen az tagadhatatlan, hogy minden hétre jut egy olyan hír, melyben valamelyik sztárról hallod, hogy doppingolt... S ha arra gondolsz, hogy a WADA is le van fizetve, akkor nem jársz messze az igazságtól...


süti beállítások módosítása