Friss Patkányok

Nincs megjeleníthető elem

Friss konzerv

Nincs megjeleníthető elem

Friss csapolt sör

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó hozzászólók

  • Moncsycica: Szia,RaaaaaK! Mi van mar Veletek? Tok nagy csened honol,mar kenytelen voltam visszaolvasgatni,a regi postokat:))).meg jo,hogy ne... (2011.08.26. 18:36) Mr. Green
  • Steev84: Szerintem nem csak a dohányzás okozhat rákot, nagymamám budapesten él ő nem dohányzik és egy kivizsgáláson azt kérdezte tőle az ... (2010.02.04. 12:26) A dohányzás előnyei
  • ani20: Ez nagyon jó!:) (2010.01.21. 16:07) Borra kéne - Rainbow in Hungary
  • after80: Itt is van: videa.hu/videok/vicces/balazs-show-szilveszter-kemeny-bolond-ciki-eges-zWnIq63qtkDFe7DS (2009.12.11. 08:17) Mutasd meg, fiam!
  • Thaddeus Griffin: Hurrá :) (2009.09.16. 01:08) Restart?
  • Utolsó 20

Királyrák blogger módra

Minden nap háborúba indulunk. Fegyverünk az irónia, a szarkazmus és az álnaivan provokatív hozzáállás.

Gratulálni, anyázni, témát ajánlani, vagy sok pénzzel megvesztegetni és elhallgattatni a kiralyrak kukac gmail pont com-on lehet.

Címkék

2007 (9) 2008 (2) abszurdisztán (39) alapítvány (4) bajnokok ligája (2) béke (3) berlusconi (2) bkv (3) blogajánló (2) blogok (8) blogstart (9) bomba (3) botrány (2) budapest (4) bulvár (4) cigány (2) country (2) csajok (3) debrecen (2) demagóg (2) dilettancia (2) egészségügy (5) egymásért (2) együtt (2) élőlánc (2) felvonulás (2) férfi (2) feri tíví (2) fidesz (15) foci (14) fogyasztói társadalom (6) fradi (3) francia (2) gergényi (2) goldenblog (4) gondolatébresztő (31) gyurcsány (20) halál (2) horváth ágnes (2) hülyemagyar (15) il ferro (2) irodalom (2) iskola (2) iwiw (3) jobbik (2) kapcsolatépítés (3) kép (9) képregény (2) királyrák (4) kisebbség (2) kisteleki (2) kóka (3) közlekedés (2) kritika (2) kultúra (2) lányok (2) maffia (2) magyar (4) marketing (13) máv (4) mdf (2) média (15) melegek (2) menete (2) mlsz (2) mszp (16) naiv ügyfél (10) napirajz (2) nbh (2) népszavazás (2) operettország (8) orbán (15) orosz (3) ortt (4) összeesküvés elmélet (2) party (2) patkányok (5) pina (6) poén (2) politika (28) pride (2) programajánló (2) punk (4) pussy (5) rap (4) rasszizmus (2) rebisz (2) reklám (7) rendőrség (4) r álhírek (3) sport (23) suli (2) szdsz (8) szex (9) szilvásy (2) szőke nő (2) szolgálati (3) szürreális (4) társadalom (4) taxi (2) tenisz (2) tomcat (5) tótaw (2) újrahasznosítás (2) usa (4) üzenet (3) üzlet (2) választás (2) várhidi (7) vélemény (28) vetkőzés (5) vicces (22) videó (19) video (4) virág (2) vodafone (2) volán (2) web (2) webkettő (2) weboldal (2) youtube (15) zene (5) zsidó (2) Címkefelhő

Kényszersorozás

2007.10.11. 11:27 Király Rák

Egyre kevésbé megdöbbentő, hogy a legújabb közéleti nonszenszre, a kötelező parlamenti kvótarendszer tervére ismét Hajós András csapott le, rávilágítva arra, mennyire fordítva is ül a politikusi krémtorta habján a koktélcseresznye. A kvótarendszer - amely egykor igencsak negatív kontextusban szerepelt a magyar történelemben - mostanában egyre divatosabb, trendibb kifejezés lett, amely az esélyegyenlőség, ezáltal az európaiság mintaszobraként tünteti fel használóját a svábhegyi önképzőköröktől az utolsó szecsői kocsmáig. Még akkor is, ha utóbbiban az európéer szó helyett esetleg inkább a köcsög fővárosi buzi kifejezést részesítik előnyben a helyiek.

Az Európai Unió két - minden kérdésen végigvonuló, ezáltal - legfontosabb szempontjával, a környezetvédelemmel (fenntartható fejlődés) és az esélyegyenlőséggel ugyanúgy nem tud az ország (és tisztelt képviselői) mit kezdeni, mint a többi, 2004-ben ránk szakadt változásra: az uniós pénzek korrekt és sikeres pályázati elosztására, vagy a maastrichti költségvetési kritériumok teljesítésére.

Kényszerkisebbség, statisztikaszemlélet

Döntéshozóink fejében ugyanis - ahogy ezt a meghatározott számú, kötelezően biztosított parlamenti női helyek ötlete is mutatja - még nem állt össze az esélyegyenlőség kifejezés. Az esélyegyenlőség ugyanis azt jelenti, hogy hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak - szegényeknek, munkanélkülieknek, romáknak, nőknek - lehetőséget adunk a boldogulásra. Pédául az értelmes fiataloknak, akiknek családi okok miatt a munkát kell választania tanulás helyett, odaadjuk a fizetését, hogy tanuljon. A nőket - amíg legalábbis a férfiak nem tanulnak meg szülni - jogi és szociális eszközökkel segítjük a munkaerőpiacra való visszailleszkedésben. Közben azokat a tényezőket hangsúlyozzuk, ami közös bennünk. Megváltoztatjuk a esélyhátrányt kiváltó okokat.

Ehelyett a statisztikaszemlélet a divat. Hiszen az mutat jól a jelentésben, ha egy cégnél, a munkaerőpiacon, parlamentben megtalálható x százalék cigány, y százalék homokos, z százalék nő. Pedig ez nem esélyegyenlőség, hanem diszkriminatív kvótarendszer, amely a különbségeket hangsúlyozza, és ellenérzéseket szül (,,Nézd má, ez azért került be, mert cigány/zsidó/nő/buzi/mind a négy egyszerre.").

Nővé operáltatja-e magát Vona Gábor?

Arról sem érdemes elfeledkezni úgy egyébként, hogy milyen visszásságokhoz vezetett a magyar demokráciában amikor a politika felülről próbált esélyegyenlőséget biztosítani a képviseletben. Emlékezhetünk, amikor bukott kisgazdák fedezték fel magukban az örmény származást, hogy a cigányönkormányzat körüli, gyakran felülről gerjesztett, 17 éves perpatvarról ne is szóljunk részletesen.

Ha a kvótaszemlélet folytatódik, bizony nem lenne meglepő, ha a parlamenten kívüli bohócpártok élnének vele. Abszurd esetben könnyen eljöhet az a nap, amikor a Munkáspárt, a Jobbik, a Pató Pál Párt, vagy Bombagyár - Tomcat Választási Tömörülése prominensei rátalálnak magukban a nőre, a cigányra, a pirézre, akinek származási/szociális jogon biztosítani kell a parlamenti helyet.

A valóban végső megoldás

A parlamenti helyet, az egyetemi hallgatói jogviszonyt, a középvezetői széket viszont nem származási/szociális jogon kell biztosítani, hiszen az nem esélyegyenlőség, hanem kvótarendszer. Ugyanaz lenne pepitában, mintha én követelném, hogy azért biztosítsanak nekem helyet a melegek által uralt olasz férfidivat-tervezői elitben, mert én heteró vagyok, és az én csoportom ott bizony jelentősen alulreprezentált.

Az esélyegyenlőség az, amikor megteremtik a feltételeit annak, hogy nők/cigányok/pirézek/melegek is ugyanolyan feltétellel juthassanak a fentiekhez. A nevében is benne van: esélyek egyenlősége. Ez persze koncepciózus gondolkodást, évtizedes tervezést és a kérdés iránti valódi elkötelezettséget igényelne a kedves döntéshozóktól. Van azonban egy rossz hírem, a Tisztelt Háznak: ez a három képesség nem jelenik meg egy csapásra csak azon oknál fogva, mert törvénybe tetszenek iktatni, hogy márpedig holnaptól 40 %-ra kell növelni azon képviselők számát, akik kárára Semjén Zsolt elsütheti a ,,magácska is csak a kvótarendszer miatt került be" szöveget a napirend előtti viszontválaszban.

6 komment · 1 trackback

Címkék: vélemény politika mszp fidesz szdsz parlament esélyegyenlőség gondolatébresztő abszurdisztán női kvóta

A bejegyzés trackback címe:

https://kiralyrak.blog.hu/api/trackback/id/tr53193197

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gendermember 2007.10.11. 15:03:17

A Sándor+ Magyar javaslat egészen másról szól. Nem olvastad?
Nem a parlamenti helyeket kívánja nemi alapon fele-fele arányban elosztani, hanem a pártlistán szereplőket, méghozzá cipzárelv szerint.
Mert eddig ezt a pártok maguktól nem voltak képesek megoldani (ha volt is nő a listán, biztos, hogy az utolsó harmadban).

Ha ezt bevezetik, akkor annyi változás lesz, hogy a jelenlegi 10% körüli női ivararány a legjobb esetben sem éri el a 30%-ot - azon pártok között, akik egyáltalán bejutnak a parlamentbe. Mert ugye nem csak listásan szavazunk, hanem egyéniben is, és arra nem (lenne) érvényes a (tervezett) kvótatörvény.

Tehát abban az esetben, ha a Munkáspárt, a Jobbik, a Pató Pál Párt, vagy Bombagyár - Tomcat Választási Tömörülése megugorja az 5%-os küszöböt (juj, de milyen diszkriminatív ez!), akkor is csak annyi történik, hogy a _pártlistáikról_ bekerülő képviselők fele lesz nő.

mypep 2007.10.11. 16:21:18

eh, Rák, nagyon nincs mit hozzátenni, a kvóta + esélyegyenlőség témakörében magam is javarészt hasonlóképp. Viszont most én térnék ki egy konkrét dimenzióra.
asszem indulatból csapkodtam a billentyűzetet, amikor felhoztam. nem, nem bántam meg, a lényeg a "bármi áron" (mely hozzállást amúgy szintén nem szoktam akceptálni, jó ég, tiszta skizofrénia), alapon kezelendő. Vagyis, - a teljesség igénye nélkül - hiába szavazok, forradalmian székházat rombolni ugye, kösz, inkább nem. marad a kérdés, mitől változna? Bármi? ja, és nem is politikára gondoltam.
Hát, van egy rossz hírem nekem is: kormányoktól, pártoktól függetlenül, itt a büdös életben nem lesz olyan közeg (nevezzük mondjuk szociokulturálisnak), hogy az esélyegyenlőség ideálja akár csak megközelítve érezze magát. Magától nem. Ez sajnos, nem az a hely. Mondhatjuk, h fejétől bűzlik a hal, persze, ahogyan azt is, h olyan elitünk van amilyet megérdemlünk, akárhogy is, nem látom az algút végét. Tudom, máshol sem fenékig tejfel, de egyre szaporodnak az objektív mutatók, amik tényleg a sor végére tesznek (onnan is kivesznek, ugye). Szóval azt hiszem valamit kellene már.
Pár éve azt mondtuk, soha nem látott méretekben undorodik a társadalom nem, nem is politikától, inkább közélettől, erre most?
Nem, én sem lelkendezem semmilyen kvóta iránt, de ha ez az segít az átrendeződésben... hát, nagy duzzogva.
hátha segít nekünk is változni - a többi pár milliónak.

mypep 2007.10.11. 16:44:01

végülis a lényeg, ami lehet, h nem jött ki:
álszent szövegnek tartom, h nem adminisztratív szabályozókkal kell elősegíteni az esélyegyenlőséget. Na, húsz forintos kérdés, akkor, hogyan? Tegye fel a kezét aki szerint a természetes kiválasztódás majd megoldja!
Ne vedd magadra Rák, fura, szinte minden szavaddal egyetértek, aztán mégis.
Taláán azért, mert az egészben nem is az esélyek egyenlősítését látom, hanem egyáltalán valami változásra utaló jelet.

mypep 2007.10.12. 11:06:55

Nem akarok túbuzogni, de ezt most olvastam:

www.hirszerzo.hu/cikk.kutba_esett_gyurcsanyek_es_a_fidesz_kulonalkuja.46876.html

nos, a kvótás rendszert, mint egy lehetséges eszközt hoztam fel, amit alkalmasnak látok a jelenlegi struktúra megváltoztatására. legalábbis sansz. Tettem ezt a hírszerkesztők..c posztod optimizmusa kapcsán. Éppen a linkelt hír által megjelent aggodalmamat próbáltam kifejezni abban a kommentben.
Hát, Vonneguttal szólván, így megy ez.

Taurusz 2007.10.12. 14:19:57

Nos, nem tudom megfigyeltétek-e már, mennyire nincsenek a képviselők körében bloggerek, és a rendszergazdák? Nem kéne valamit tenni az ügy érdekében? (Én is tudok gombot nyomkodni, nem probléma.) Esélyegyenlőséget!

azAttis 2007.11.06. 09:17:57

Semjén Zsolt elsütheti a ,,magácska is csak a kvótarendszer miatt került be"

A fentiti mintha már olvastam volna valahol :) Viszont milyen igaza lenne! Most is egy vicc a parlament, ahol tisztelet a kevés számú kivételnek, csak Lopkovicok és Rabloviczok ülnek. Kvótarendszerben akár piros orrú bohocok is ülhetnének ott. Olyasmi lenne mint az Ortt tanáccss.. ha jól emlékszem ott pl. a "bicikliküllő egyengető", "útsávfestők" és egyébb nemkicsit átpolitizált viccszervezetek küldötjei ülnek komoly helyeken.


süti beállítások módosítása